Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP) har anledning att se glad ut sedan EU:s miljöministrar beslutat ratificera Paris-avtalet om klimatet. (Arkivbild) Foto: TT

EU godkänner klimatavtalet

Uppdaterad
Publicerad

EU:s medlemsländer har enats om att ratificera klimatavtalet från Paris. Dagens ja i Bryssel innebär att avtalet kan träda i kraft tidigare än väntat.

”Seger! Miljöministrarna ger enhälligt sitt stöd till att ratificera Paris-avtalet”, skriver Ségolène Royal.

Det var miljöministrarna från samtliga 28 EU-länder som på ett extrainsatt möte enades om en snabb och samlad ratificering av klimatavtalet från Paris förra året.

#vårtklimat

Kraven överträffas med råge

Klartecknet innebär att Paris-avtalet kan träda i kraft betydligt tidigare än planerat. Kraven är att minst 55 länder som står för minst 55 procent av utsläppen ska säga ja – vilket nu överträffas med råge.

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, skriver i ett pressmeddelande: ”Dagens beslut visar att Europeiska Unionen levererar utifrån sina löften och att medlemsländerna kan agera gemensamt.”

EU-rådets president Donald Tusk skriver på Twitter: ”Alla medlemsländer ger grönt ljus till EU-ratificering av Parisavtalet. Vad några trodde var omöjligt är nu verklighet”.

Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP) var redan tidigare under dagen hoppfull om att hon och hennes kollegor skulle ge klarteckan.

– Några länder har fortfarande invändningar och vill se eftergifter, men det är ingenting som vi kommer att kunna gå med på, utan här är det väldigt viktigt att EU kan gå fram nu och fortsätta visa ledarskap i klimatfrågan, sade hon till TT på väg in till mötet i Bryssel.

Och nu skriver hon på Twitter: ”Seger! Miljöministrarna ger enhälligt sitt stöd till att ratificera Paris-avtalet!”

Spikas formellt nästa vecka

Nu på tisdag kommer dessutom FN:s generalsekreterare att infinna sig i Strasbourg för att formellt spika EU:s ja tillsammans med EU-parlamentet.

”Med en officiell signatur samt en kort debatt och omröstning i närvaro av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hoppas ledamöterna ta ett historiskt steg för att driva tillbaka de världsomfattande klimatförändringarna”, heter det i parlamentets pressutskick inför nästa vecka.

Dagens ja gör dessutom att EU får sitta med vid bordet ”på riktigt” vid det första partssammanträdet om Parisavtalet i Marrakech i november.

Fakta: Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december i fjol när Frankrike stod som värd för det återkommande globala klimattoppmötet.

Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras var femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från år 2020, när avtalet ska träda i kraft.

Avtalet har undertecknats av 180 länder. Det blir giltigt 30 dagar efter det datum då minst 55 länder, med totalt minst 55 procent av de globala växthusgasutsläppen, har ratificerat avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet