Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgan Johansson (S): ”Vi kan inte betala mångmiljonbelopp till EU för att vi ska ha en slappare vapenslagstiftning”. Hör svaret från Johan Forsell (M). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU-kommissionen stämmer Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska ställas inför rätta i EU-domstolen. Det meddelar EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Regeringen och oppositionen lägger skulden på varandra för vem som skapat situationen.

– Jag tycker det är allvarligt, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

På onsdagen kom beskedet att EU-kommissionen stämmer den svenska staten. Anledningen är att Sverige inte infört de vapendirektiv som kommissionen antog 2017.

Om den svenska staten fälls kan regeringen bli skyldig att betala dryga böter.

Oenighet i riksdagen

Vapendirektivet utformades för att göra det svårare för terrorister att få tag i vapen.

Den svenska regeringens försök att omvandla direktivet till svensk lag har dock misslyckats och senast i januari 2021 stoppades förslaget i riksdagen. Anledningen är att flera oppositionspartier anser att regeringens förslag går längre än vad som egentligen krävs.

Regeringens förslag för en stramare vapenlag kommer bland annat att skada sportskyttar och jägare, menar oppositionen.

– Regeringen gick till riksdagen med ett lagförslag för att vi skulle genomföra det här vapendirektivet som syftar till att förebygga terrorbrott och annan organiserad kriminalitet. Men oppositionen gick emot och fällde lagförslaget, säger Morgan Johansson.

– Risken är nu att Sverige får betala mångmiljonbelopp i böter till EU på grund av det här.

Morgan Johansson ska nu samtala med oppositionen om hur man ska lösa problemet.

– Mitt budskap kommer vara att vi inte kan försätta Sverige i sådan situation att vi måste betala mångmiljonbelopp för att vi ska ha en slappare vapenlagstiftning än alla andra EU-länder, det är helt orimligt, säger han.

M: Regeringen måste agera

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, är kritisk till hur regeringen hanterat frågan.

– Det är jättetråkigt om Sverige får böter för detta. Det är ytterst ett resultat av att Morgan Johansson och regeringen inte lyckats få igenom sin politik i riksdagen. Vi, majoriteten, har varit tydliga: direktivet ska införas men det ska ske på en miniminivå. Vi ska inte krångla till det för jägare i onödan, men det är det regeringen har gjort, säger han till SVT Nyheter.

– Regeringen måste få fram den här produkten så att vi kan få frågan ur vägen, precis som man gjort i många andra länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.