Foto: TT

”EU-migranter kommuners ansvar”

Publicerad

Hittills i år har nästan 1 500 personer vräkts från tältläger och parkeringar i Sverige – en dramatisk ökning sedan förra året. Misären ökar, men regeringen anser att huvudansvaret för EU-migranter ligger hos kommunerna.

– Nu ser vi hur även barn och ungdomar kommer. Alltifrån tre- till fyraåringar upp till tonåringar bor i tält och bilar, berättar socionom Jonas Nyberg vid Västerås Stadsmission.

Många av landets frivilligorganisationer och församlingar – från Malmö till Hudiksvall och Norrköping – vittnar om hur allt fler EU-medborgare lever på gatan. Problemet växer och de flyttar från läger till läger i takt med att vräkningarna ökar.

”Kommunernas ansvar”

Hittills i år har 1 465 personer avhysts från tillfälliga bosättningar, enligt Kronofogden. Det kan jämföras med cirka 900 avhysningar under hela förra året. Majoriteten är romer från östra Europa som drömmer om försörjning, men resan till Sverige slutar ofta med tiggeri och miserabla levnadsvillkor. Många kommuner vet inte hur de ska hantera situationen, säger Leif Klingensjö, enhetschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Vår ambition är att försöka få till någon slags gemensam plan eller åtgärdsprogram tillsammans med regeringen.

Landets nya barn-, äldre- och jämställdhetsminister, Åsa Regnér, låter dock hälsa att kommunerna får lösa problemet själva.

– I Sverige är det här kommunernas ansvar. Regeringen kan däremot prata med ursprungsländerna, till exempel Rumänien. Det har man gjort och det tänker jag fortsätta med.

Går på knäna

En EU-migrant kan i vissa fall få akut stöd av svensk socialtjänst. Men få individer söker hjälp och långvarigt stöd är enligt lag uteslutet. I stället rycker frivilligorganisationerna in och försöker stötta – så gott det går. Det handlar ofta om en varm dusch, lite mat och rena kläder. Behoven ökar och Jonas Nyberg på Västerås Stadsmission är bekymrad.

– Vi går på knäna och behöver mer resurser.

Vintern närmar sig och debatten växer, men många kommuner fortsätter att hålla hårt i plånboken. Vissa erbjuder EU-migranter en bussresa hem och några bidrar med pengar till härbärgen. Ett flertal kommuner gör dock ingenting. På flera håll vittnar organisationer och kyrkor nu om hur de försöker diskutera med kommunerna.

”En fråga om överlevnad”

I Linköping är det färdigpratat. Med stöd av kommunen erbjuder Stadsmissionen återigen tjugo sängplatser under kyliga nätter. Det tillfälliga härbärget öppnar i början av november, berättar Elin Sjögedahl, projektledare på Linköpings Stadsmission.

– När vintern kommer och det blir allt kallare så blir det en fråga om överlevnad.

Att stödja frivilligorganisationer är rätt – att fixa fram tak över huvudet är däremot inte kommuners sak, menar förra regeringens hemlöshetssamordnare, Michael Anefur (KD).

– Att det offentliga ska ta bostadsansvar för andra länders medborgare som är här på grund av EU:s fria rörlighet låter sig inte göras, säger han och fortsätter:

– Det skulle innebära att fler kommer hit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.