EU-kommissionens ordförande Ursula von de Leyen. Foto: ARIS OIKONOMOU, Virginia Mayo/TT

Analys: EU parlamentet kan bli virtuellt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Viruset sprider sig inte bara mellan människor. Det är också på väg in i EU:s arvsmassa som styr hur unionen fattar sina beslut. Precis som att jobba-hemifrån får sitt stora genombrott nu kan också stifta-lagar-hemifrån göra sitt intåg i Bryssel. Åtminstone tillfälligt – i spåren av coronaviruset.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

En stor del av arbetet i EU bygger på möten. Att folkvalda från Europas alla hörn tar sig till Bryssel, Strasbourg eller Luxemburg med jämna mellanrum för att prata sig samman om lösningar på gemensamma problem. Det är under mötena, och inte sällan i mötenas kulisser, som kompromissen uppstår som alla till slut kan leva med.

Men när flyg och tåg ställs in, gränser stängs, karantän och restriktioner införs – ja, då ställs också mötena in. Till exempel EU-toppmötet nästa vecka. Istället ska regeringscheferna i EU för tredje gången på två veckor ha toppmöte via videolänk. Även finansministrarna bytte ut sitt möte i veckan mot en videokonferens.

Coronapandemin

Behöver godkänna förslag som ska rädda flygbranschen

Virtuella ministermöten lär bli vanligare den närmsta tiden. Men ifall skarpa beslut ska fattas, lagar ska stiftas, krävs i dag fysisk närvaro av ministrarna. De som fattar besluten ska alltså sitta i samma rum. Detta kan komma att ändras tillfälligt på grund av coronasmittan. I ministerrådet diskuteras om man kan tillåta att endast ordföranden finns i mötesrummet och övriga är med på länk hemifrån.

Också i EU-parlamentet funderar man på möjligheten att digitalt rösta-hemifrån och stifta-lagar-hemifrån. Redan om två veckor behöver parlamentet godkänna nya förslag som ska rädda flygbranschen och drabbade europeiska företag. Men smittorisken för de 705 som skulle samlas i samma sal och hindren för många att resa till Bryssel kan öppna vägen till ett nya sätt att jobba.

Att styra EU på distans kanske blir så lyckat att en del vill fortsätta även efter att coronakrisen är över. Eller så visar det sig att det man saknar mest är de informella mötena i kaffepauserna och de förtroliga samtalen i foajéerna. Där många europeiska kompromisser fötts genom åren.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet