Astra Zenecas vaccin. Illustrationsbild. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA/TT

EMA: Möjlig koppling mellan blodproppar och Astras vaccin

Uppdaterad
Publicerad

De sällsynta fallen av blodproppar klassas nu som en möjlig biverkning av Astra Zenecas vaccin, meddelade EU:s läkemedelsmyndighet, EMA på onsdagen. Myndigheten står dock fast vid att fördelarna med att ge vaccinet överväger riskerna.

På onsdagen bekräftade EMA att det finns en möjlig koppling mellan de sällsynta biverkningarna och Astra Zenecas vaccin. Myndigheten anser dock att biverkningarna är så sällsynta att vaccinets fördelar fortfarande överväger nackdelarna.

– Jag vill börja med att understryka att vår medicinsäkerhetskommitté har bekräftat att fördelarna med Astra Zenecas vaccin överväger risken för biverkningar. Covid-19 är en väldigt allvarlig sjukdom, sa EMA-chefen Emer Cook vid en presskonferens på onsdagen.

Coronapandemin

Inga bekräftade riskfaktorer

EMA framhöll också att några specifika riskfaktorer kopplat kön, ålder eller tidigare sjukdomshistorik inte kunnat bekräftas. Myndigheten uppger att i första hand kvinnor under 60 år har drabbats av de allvarliga biverkningarna, men att det rör sig om för få fall för att kunna dra säkra slutsatser.

– Vår slutsats är att blodpropparna är väldigt ovanliga biverkningar, sa Sabine Straus, som leder medicinsäkerhetskommitteén PRAC.

Orsaken till biverkningarna kan enligt EMA vara en ovanlig immunologisk reaktion.

– Det är viktigt att sjukvårdspersonal och de som vaccinerar sig är medvetna om riskerna och är vaksamma på tecken symtom som ofta uppträder inom två veckor, sa Sabine Straus.

Ingen avrådan i dagsläget

I dagsläget avråder inte EMA från användning av Astra Zenecas vaccin. Inte heller Världshäslorganisationen WHO gör det, då nyttan anses väga upp eventuella risker. 

Som en försiktighetsåtgärd har ändå flera länder valt att tillfälligt stoppa vaccineringar med Astravaccinet. I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten återigen användning av Astra Zenecas vaccin – men bara till personer som är 65 år och äldre.

EMA kommer att fortsätta bevaka eventuella biverkningar kopplade till Astra Zenecas vaccin, liksom vaccin från andra tillverkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet