I Stockholm har hundratals lägenheter reserverats till anställda som kanske kommer att behöva bostad i staden om EMA placeras i Sverige. Foto: TT

EU:s läkemedelsmyndighet kan placeras i Sverige – vållar stor debatt i bostadsbristens Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska ministrarna i EU ta beslut om var EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, ska ligga. Sverige är en av kandidaterna och inom den medicinska forskningen har man stora förhoppningar. Men förslaget har också vållat en stor debatt i bostadsbristens Stockholm efter att hundratals lägenheter redan reserverats till myndighetens anställda.

EU-myndigheten EMA, som godkänner läkemedel, ska i och med Brexit flyttas från London till ett annat EU-land och den svenska huvudstaden är en av kandidaterna.

På Karolinska institutet hoppas man på att Stockholm ska bli ett nytt läkemedelscentrum.

– Vi hoppas verkligen att EMA flyttar hit, säger Mats Wahlgren som är professor på Karolinska institutet. Det skapar en möjlighet både för Stockholm och Karolinska Institutet att utvecklas.

– Det skulle vara jätteviktigt, både för forskningen och den svenska läkemedelsindustrin om EMA flyttades hit, säger Ulrika Westermark som forskar på ett läkemedelsföretag och fortsätter:

– Vi ligger visserligen lite off geografiskt men vi har en framstående medicinsk forskning, inte minst här på Karolinska institutet.

Bostadsbristen vållar debatt

För att de nästan tusen anställda på myndigheten ska få någonstans att bo har mellan 600 och 900 lägenheter redan reserverats i Stockholm. Något som inte setts med blida ögon i huvudstaden där det råder en stor bostadsbrist.

Bland annat har den borgerliga debattören Rebecca Weidemo Uvell twittrat om att 500.000 människor står i kö till Stockholms hyresmarknad samtidigt som regeringen Löfven ger nästan tusen lägenheter till vad hon kallar ett EU-frälse.

Från Stockholms stads sida hävdar man dock att det handlar om lägenheter som ändå inte skulle hamnat i den allmänna bostadskön.

– Redan i dag är det så att 50 procent av bostäderna går till bostadsförmedlingens kö, resten disponerar fastighetsägarna själva och det är den delen som inte går till kön som vi använder, säger Karin Wannegård, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm.

Gamla posthuset kan bli aktuellt

Om EMA flyttar till Sverige kommer den antingen att placeras på en tomt vid Karolinska sjukhuset i Solna, eller så flyttar man in i det gamla posthuset i centrala Stockholm.

– Det är ju 19 länder som konkurrerar så utgången är oviss, säger regeringens samordnare Christer Asp, som ändå tror att Sverige har en god chans.

– Vi är en ledande nation inom life science forskningen och Karolinska Institutet tillhör en av de högst rankade lärosätena i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.