Statsminister Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Löfven: Detta är historiskt

Uppdaterad
Publicerad

Budgetstriden mot Ungern och Polen i EU är på väg att lösas.

– Detta är historiskt, säger statsminister Stefan Löfven (S), trots frågetecken om de nya rättsstatsreglerna blivit urvattnade eller inte.

Kampen om långtidsbudgeten står egentligen inte på agendan när de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer samlas till årets sista toppmöte vid lunchtid på torsdagen.

Ändå är det budgeten som dominerar – och framför allt det hot om veto som Polen och Ungern uttalat mot den uppgörelse som ska se till att alla medlemsländer följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

En kompromiss har arbetats fram av ministerrådets ordförandeland Tyskland och mötts av positiva åsikter från medlemsländerna.

– Vi i är bara en tum bort. I dag kämpar vi för enigheten på vår gemensamma kontinent och för det sunda förnuftet, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg in till mötet.

Grönt ljus från riksdagen

Även från Sverige ges tummen upp.

Den nya kompromissen från Tyskland kan godtas, anser både regeringen och riksdagens EU-nämnd, som hade ett extrainkallat telefonmöte under torsdagsmorgonen.

Statsministern fick då stöd för regeringens linje att godta kompromissen, säger vice ordförande Annika Qarlsson (C) till TT.

Löfven räknar med att striden nu är över.

– Jag hör ingen som säger att det här går absolut inte att acceptera. Jag bedömer nu att med den insats som det tyska ordförandeskapet har gjort att vi kan komma i mål nu, säger statsministern på en pressträff i Bryssel.

”Texten gäller”

Kompromissen – som statsministern bara vill kalla ett förtydligande – handlar bland annat om att ett utlåtande från EU:s domstol ska sökas, innan de nya rättsstatsreglerna börjar gälla. Därmed kommer införandet att dra ut på tiden, vilket tolkats som en eftergift till de två vetohotande länderna, som båda har parlamentsval de närmaste åren.

Löfven betonar ändå att det inte blir någon ändring av de regler som Ungern och Polen så hårt motsatt sig.

– Den texten gäller. Den texten var Orbán emot, det var Polen också, men den gäller. Den ligger fortfarande där. Den har inte ändrats i sitt syfte. Så jag påstår att där har Polen och Ungern fått acceptera den här texten som parlamentet och ministerrådet har kommit överens om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.