Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt petades av partiets nomineringskommitté. Hon valde att ta strid. Foto: Claudio Bresciani / TT

Besked: Corazza Bildt (M) petas från EU-listan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen spikade Moderaternas partiråd den slutliga kandidatlistan till vårens EU-val. Trots att hon tog strid så petas EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.
– Man vill vinna ett val men kastar ut den mest kända och populära personen som kan vinna röster, säger hon.

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt får inte vara med på partiets lista till valet i EU-parlamentet nästa år, trots att hon kämpade in i det sista.

Listan toppas nu i stället av riksdagsledamoten och förre partisekreteraren Tomas Tobé.

– De som ville kasta ut mig ur EU-parlamentet helt och hållet har vunnit. Jag återkommer i morgon med besked om min framtid inom Moderaterna, säger en mycket besviken Corazza Bildt till SVT efter beskedet.

Hon tackar dock för det stöd hon fått från människor både inom och utanför partiet.

”Ingen rättighet att bli omvald”

Ett förslag att lägga till Anna Maria Corazza Bildt som namn 33 på listan röstades ned vid partirådet, som hölls på ett hotell vid Arlanda. Därmed förlorar hon chansen att bli invald på personkryss, något hon tidigare gjort framgångsrikt.

Corazza Bildt riktar skarp kritik mot Moderaternas ledning, som hon menar varit passiv inte ens bemödat sig att kontakta henne. Kritik som tillbakavisas av Erik Langby i partistyrelsen:

– Man kastas inte ut, man är vald på fem år i taget. Det finns ingen rättighet att bli omvald tills man själv väljer att kliva av. Så går det inte till i partierna.

Maken Bildt: ”Moskvafasoner”

Corazza Bildt har suttit i EU-parlamentet sedan 2009, och det var för en månad sedan hon petades av Moderaternas nomineringskommitté. Hennes make, tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt, talade då om Moskvafasoner inom det egna partiet.

Valet till EU-parlamentet hålls den 26 maj nästa år. På platserna efter Tobé står riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn, samt Arba Kokalari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer