Foto: TT

Europatrafik kan påverkas av sympatistrejk

Uppdaterad
Publicerad

Svensk pilotförening har tagit ut sina medlemmar som är anställda i Norwegian i strejk i sympati med de norska piloterna – och det kan påverka trafiken till övriga Europa.

Nu i kväll trädde det svenska fackförbundets sympatistrejk med Norwegians norska piloter i kraft. Sedan tidigare är i stort sett samtliga inrikesflyg i Skandinavien och de flesta flighterna mellan de nordiska huvudstäderna inställda. Läget är låst mellan parterna och under onsdagskvällen skedde ingen förändring. Klockan 22 på onsdagskvällen tog därför den svenska fackorganisationen Svensk pilotförening ut sina medlemmar, anställda i Norwegian i strejk. Enligt Tommy Larsson, förhandlingschef kommer det att påverka även flighterna ut i Europa.

– De skandinaviska piloterna flyger både i Sverige och i Europa och därför påverkas Europatrafiken, säger Tommy Larsson till SVT Nyheter.

Norwegianstrejken

Dock kommer inte Norwegians flighter till USA och att Asien påverkas, då de piloterna som kör de planen är anställda i ett annat av Norwegians bolag.

Inleder dialog med regeringen

Exakt i vilken utsträckning de europeiska flighterna kommer att påverkas är än så länge oklart. Norwegian svarar på strejken med att ta in ersättningsflyg.

– Vi hyr in ersättningsflyg i så stor utsträckning som möjligt för att så få passagerare som möjligt ska drabbas, uppger Charlotte Holmbergh Jacobsson, Norwegians presschef.

– Vi är besvikna att Norwegian använder sig av strejkbrytande bolag och piloter under pågående konflikt, säger Svensk pilotförenings ordförande Martin Lindgren i ett pressmedelande.

Ska träffa regeringen

Svensk pilotförening oroas över att man ser en utveckling mot att flygbolagen ökat användningen av bemanningsföretag med försämrade arbetsvillkor. Därför har man inlett en dialog med regeringen och ska på fredag träffa Europaparlamentarikern Marita Ulvskog, uppger SPF i ett pressmeddelande.

– Det är en extremt viktig konflikt som handlar om piloternas möjlighet att ha en fortsatt anställning under rimliga villkor. Att Norwegian använder bemanningspiloter försämrar successivt villkoren. Det skapar i sin tur en oro hos den enskilde piloten och otrygga anställningar kommer på sikt att påverka flygsäkerheten, säger Martin Lindgren, Svensk Pilotförenings ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet