Foto: Scanpix

Livsmedelsverket reagerar efter Listerialarmet

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmet gällande listeria i Ica Basics kallrökta lax, reagerar nu Livsmedelsverket.
– Varje livsmedelsföretag ska ansvara för att livsmedlen ska vara säkra. Det gäller även lågprisprodukter, säger Mats Lindblad mikrobiolog vid Livsmedelsverket i Uppsala.

Ica-koncernen gick förra året ut med att de skulle lansera en ny produkt på marknaden som skulle heta Ica Basic. Men i själva verket var det lågprismärket Euroshopper som bytte namn till Ica Basic i syfte att öka försäljningen.

Så här skrev Ica-koncernen i samband med lanseringen av Ica-b i ett pressmeddelande under 2011:

– Försäljningen av Euroshopper har inte motsvarat förväntningarna och därför fasar vi successivt ut det. Vi har sett över produkterna, rensat i sortimentet och istället skapat ett eget lågprissortiment, sade Nina Jönsson vid Ica-koncernen.

– Produkterna omfattas också av samma krav på matsäkerhet och etik som andra Ica-varor, fortsätter Nina Jönsson.

Nu uppger Ica-koncernen att laxen som dragits in efter larmet med listeria i är den lax som tidigare funnits under varumärket Euroshopper.  Men nu går den alltså under namnet Ica-basic.

– Vad gäller den kallrökta laxen är den norsk och kommer från en svensk leverantör som vi har ett mångårigt samarbete med. Den har tidigare funnits under varumärket Euroshopper, säger Maria Hillborg, pressekreterare vid Ica-koncernen.

Livsmedelsverkets mikrobiolog Mats Lindblad vill nu att Ica tar tag i problemen.

– Det gäller att företaget som tillverkat den här produkten nu ser till sina rutiner. Förmodligen har det fått in listerian i sina anläggningar så det gäller att de blir av med bakterien., säger han.

Hur farligt är det att äta lax med listeria i?

– Det här är ju en bakterie som kan vara farlig för vissa riskgrupper. Gravida och personer med nedsatt immunförslag. Många av dom som drabbas är ju äldre.  Det kan bli allvarliga konsekvenser missfall eller fosterskador och med äldre och svaga personer kan det handla om dödsfall, säger Mats Lindblad.

Och fortsätter:

– Kallrökt gravad fisk ska man äta nygjord. Det handlar om att den ska vara nygravad och nyrökt. Hur länge Ica-basic ligger vet jag inte. Generellt sett är hållbarhetstiden tre veckor, säger Mats Lindblad.

Upptäckten av listerian skedde enligt Ica-koncernen efter en rutinkontroll.

– Även efter lanseringen gör vi tester av produkterna och för färskvaror görs regelbundet rutinkontroller. Det var vid ett sådant tillfälle vi fann listeria i den kallrökta laxen. Halten av listeria överskred inga gränsvärden men vi valde ändå, som en försiktighetsåtgärd, att göra en återkallelse, säger Maria Hillborg, pressekreterare på Ica-koncernen.

Återkallelsen gäller ICA Basic Kallrökt lax, 350 gram, med bäst-före-datumen 27-12-2012 och 30-12-2012.

Produkten kan ha sålts i ICA-butiker i hela Sverige, enligt Ica koncernen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer