Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) Foto: Henrik Montgomery/TT

Eva Nordmark: Vaccin kan ge ketchupeffekt på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror på en ”ketchupeffekt” på arbetsmarknaden i takt med att allt fler svenskar vaccineras.

– Som arbetsmarknadsminister ser jag fram emot att vi kan börja lätta på restriktionerna, säger hon på en pressbriefing om läget på svensk arbetsmarknad.

I dag är det fler som går från arbetslöshet till jobb än antalet som skriver in sig på Arbetsförmedlingen, meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressbriefing.

Samtidigt finns stora regionala skillnader i landet. Södermanland, Gävleborg, Skåne och Västmanland har som exempel en arbetslöshet som ligger på över tio procent. Västerbotten har Sveriges lägsta arbetslöshet på drygt sex procent.

Ökad långtidsarbetslöshet

Långtidsarbetslösheten är ett annat orosmoln för regeringen. Regioner där arbetslösheten är hög har även en hög andel som har varit arbetslösa i tolv månader eller längre.

– Långtidsarbetslösheten ökar, den väntas fortsätta öka enligt Arbetsförmedlingens bedömning under det här året, säger Eva Nordmark.

Hon tar dock upp att antalet i gruppen som riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet, de som har varit arbetslösa i mellan sex och tolv månader, nu ser ut att minska något.

Vaccin kan ge ketchupeffekt

I takt med att fler och fler svenskar vaccineras mot covid-19 bedömer arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att läget kan ljusna ytterligare på arbetsmarknaden.

Många människor är sugna på att gå på fotboll, konserter och att hänga senare på barer och restauranger. I takt med att restriktionerna lättas förbereder också företag för att anställa fler, menar arbetsmarknadsministern.

– När det sker är jag ganska övertygad på att det kommer att ske en ketchupeffekt för då kommer också många människor att behöva anställas i de här verksamheterna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.