Göran Persson om januariöverenskommelsens nästa fas: ”Mycket dramatik”

Publicerad

Ex-statsministern Göran Persson (S) varnar S för att försöka finta bort C och L. Han spår att januariöverenskommelsens nästa fas kommer att bli skakig.
– Den kommer att rymma väldigt mycket dramatik, säger han.

Göran Persson var statsminister 1996–2006. I helgen befinner han sig likt många andra socialdemokrater på S-kongressen i Örebro.

Han anser att partiets hantering av januariöverenskommelsen, där C och L fått inflytande över regeringens politik i utbyte mot att stödja en S- och MP-regering, är djärv.

– Man valde en väldigt djärv väg som många inom socialdemokratin har haft svårt att acceptera. Men då ska man komma ihåg en sak, det har troligtvis varit ännu svårare för centerpartister och Liberalerna att svälja uppgörelsen, så blir det när man träffar en kompromiss.

”Mycket dramatik”

Han står bakom överenskommelsen och menar att alternativet troligen hade varit mycket sämre. Samtidigt tror han att det fortsatta samarbetet kommer att bli omvälvande.

– Sedan är jag inte den som ska se till att det där blir gjort och genomfört, det är nästa fas. Den kommer att rymma väldigt mycket dramatik, det kan jag försäkra.

Långsiktigt samarbete

Han varnar sitt parti för att försöka finta bort L och C – och tror inte att det går.

– Tanken med det här är att det är långsiktigt, när sedan Kristdemokraterna kliver vidare högerut mot Sverigedemokraterna och troligen släpar med sig Moderaterna, då har vi ett nytt läge i svensk politik. Skulle Socialdemokraterna förstöra det genom att inte stå för den uppgörelse man träffat med två partier som betalat högt för den uppgörelsen, då är det problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer