Expert: Det kan driva på en energiomställning i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Kolanvändningen kommer att göra det oerhört svårt att nå klimatmålen, säger två experter i SVT:s Agenda. För att minska utsläppen från det fossila bränslet gäller det att få med sig bland andra Kina, som i dag konsumerar hälften av allt kol i världen.

Det finns flera frågor som kan driva på en energiomställning i jättenationen, menar Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet.

Kolet stod för 40 procent av globala utsläppen 2018, enligt Global Carbon Projekt. Kina står för 50 procent av all kolanvändning, sedan Indien på 12 procent, och USA på 8 procent. Totalt står Asien för 75 procent av all kolkonsumtion

– Tittar vi på Indien nu så är de en stor drivmotor för hela kolanvändningen i världen. I takt med att man driver på elektrifieringen av landet och börjar få igång sin ekonomi på samma sätt som Kina fick för några decennier sedan, har det resulterat i ett kraftigt ökat behov av kol då det är bland de billigaste energislagen som man har tillgång till, säger Mikael Höök, energiforskare vid Uppsala universitet.

Klimatkrisen

Varför använder de kol?

– För att det finns inhemskt. Det är billigt, lättillgängligt och man tar det som man tycker funkar bäst.

Kina bygger ut mycket kolkraft och investerar i det i andra delar världen också. Samtidigt är man en stor investerare i förnybar energi.

– Det bakomliggande problemet är att behovet av energi ökar så oerhört mycket i takt med att 100-tals miljoner människor ansluter sig till en global medelklass, säger Mikael Höök.

Förnybar energi viktig marknad för Kina

Ekonomi, geopolitik och hälsoperspektivet är tre frågor som Johan Kyulenstierna tror kan driva på en energiomställning i bland annat Kina.

– Kina vill ha egna system och vara självförsörjande till så stor del som möjligt, och det kommer driva på omställningen, när man blir mer beroende av kolimport.

Kina är enligt Kyulenstierna långt fram i de nya teknologierna och ser också möjligheter med energiomställningen.

– Om man är en stor leverantör av förnybara energisystem, vilket man är i dag, så är ju det en väldigt viktig marknad för Kina. I dag är Kina en stor exportör av inte minst solpaneler och vindteknologi.

En annan fråga som Kyulenstierna tror också kommer driva på omställningen i Kina och Indien är hälsoperspektiven.

– Luftföroreningar som man har sett både i Kina och i Indien har varit en fråga som börjat skapa opinion i de egna länderna och det sätter också press på de egna politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet