Enligt klimatexperten Johan Kuylenstierna finns en koppling mellan de kraftiga bränderna i Australien och klimatet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / DELWP/TT

Expert: Klart att det finns en klimatkoppling

Uppdaterad
Publicerad

Australiens bränder har slukat massiva landområden i sin förödande framfart. Bränder hör förvisso inte till ovanligheterna i landet, men klimateffekter i form av exceptionell värme och torka påverkar också, enligt experter.

– Det är klart att det finns en koppling, säger klimatexperten Johan Kuylenstierna.

Australien är ett land som har stora problem med bränder, torka och översvämningar. Det är delvis naturligt men de stora bränderna som nu rasar har också en koppling till klimatförändringar, enligt Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet och adjungerad professor vid Stockholms universitet där han tillhört institutionen för naturgeografi.

– Det är klart att det finns en koppling, säger han.

Klimatkrisen

– Man hade säkert haft en brand ändå, men det har förmodligen blivit kraftigare på grund av den underliggande klimatförändringen.

”Väldigt tydlig” koppling

Kuylenstierna betonar att det är extremt komplext att peka ut enskilda orsaker till stora bränder. Det finns många olika saker som spelar in – exempelvis så kommer responsen från myndigheter också att spela en stor roll för bränders omfattning och effekter.

Många forskare brukar också framhålla att man svårligen kan säga att en enskild händelse, som en brand eller en viss väderhändelse, med säkerhet är orsakad av klimatföränding. Däremot kan man se utveckling över tid med stigande temperaturer. Kuylenstierna beskriver det som ”ett pussel” av faktorer.

– Det är därför man ska vara försiktig med att slå fast att det är klimatförändringar, säger han.

– Men att jag säger att det finns en koppling beror på att den här trenden över tid finns – och den är väldigt tydlig.

”Dubbel kombination”

Att bedöma hur stor roll en enskild faktor, som ett allt varmare klimat, har för enskilda bränder är också svårt. Vad man däremot kan räkna på är hur mycket mer vatten som avdunstar vid högre temperaturer, och hur mycket kraftigare torkan därmed blir.

När det kommer till de bränder som rasar just nu så blev 2019 både det varmaste och det torraste år som uppmätts i Australien, säger Kuylenstierna.

– Det är klart att det har varit en dubbel kombination också. Så det är extremt år i ett klimat som dessutom har förändrats.

Även australiska experter menar att klimatförändringar är en bidragande faktor till den här säsongens stora bränder. Andrew Watkins, vid australiska motsvarigheten till SMHI, säger till The Guardian Australia att klimatförändringarna gjort det lättare att uppnå extrema väderförhållanden jämfört med 50 till 100 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet