”Kris och katastrof. Jag tycker att det är amatörmässigt”. Det säger säkerhetsexperten Joakim von Braun om att pistoler försvunnit från Regeringskansliet. På bilden till höger syns en Glock 17. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och L.G. Patterson/AP/TT

Expert om pistolstölderna på Regeringskansliet: Hårresande

Publicerad

Hårresande och amatörmässigt. Det är säkerhetsexperten Joakim von Brauns analys av säkerheten på Regeringskansliet efter de ökända pistolstölderna. Samtidigt uppger Regeringskansliet att man vidtagit åtgärder.

Joakim von Braun är säkerhetsexpert och författare med ett förflutet inom Säkerhetspolisen och svensk underättelsetjänst. Han har egentligen bara en sak att säga om att sju pistoler av modell Glock 17 samt mängder med ammunition har stulits från Regeringskansliet:

– Håret reser sig i nacken!

– Det här är ett ställe som borde vara betydligt bättre skyddat än att man bara lyfter ut skjutvapen ifrån det hela.

Joakim von Braun efterfrågar bland annat bättre säkerhet när det gäller de individuella vapnen, som han anser skulle kunna vara larmade.

– Jag tycker att de har haft ett dåligt skydd.

”Dålig fysisk säkerhet”

Enligt Dagens juridik spelas kameraövervakningen i rummet med pistolerna inte in, hur reagerar du på det?

– Jag vill inte bli citerad på det, säger Joakim von Braun och skrattar.

Han tillägger:

– Man måste tänka på hur stölder kan gå till. När det gäller säkerhetsarbete utgår man ofta från att folk är hederliga men de som är skurkar har stora möjligheter för de tänker på ett annat sätt. Det här dålig fantasi och dålig fysisk säkerhet.

”Kris och katastrof”

När SVT Nyheter ber Joakim von Braun att sammanfatta sina tankar kring pistolstölderna svarar han:

– Kris och katastrof. Jag tycker att det är amatörmässigt. Man tänker ”ja men det här är ju godkänt av väktare så då behöver vi ingenting”, men det krävs inte mer än att man råkar få in ett rötägg.

– Det kan ju också vara så att man hotar väktares barn, fästmö eller något liknande och sedan är vapnet borta.

”Olika åtgärder har vidtagits”

Det är vaktbolaget Securitas som sköter säkerheten på Regeringskansliet. SVT Nyheter har ställt flera frågor om säkerheten på Regeringskansliet, bland annat gällande kameraövervakningen och rutinerna. Myndigheten kan dock inte svara på frågorna på grund av sekretess.

”Att vapen har försvunnit från vår bevakningsleverantör är självklart mycket allvarligt. Det är bevakningsföretaget som ansvarar för förvaring och hantering av sina vapen. Regeringskansliet har en särskild dialog med bevakningsföretaget och olika åtgärder har vidtagits efter det inträffade. Jag kan inte gå in på vilka dessa åtgärder är”, skriver Ulrika Langels, presskommunikatör på Regeringskansliet, i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer