Thorsten Cars, expert på svensk korruptionslagstiftning. Foto: SVT

Expert: Ovanligare med statlig korruption

Uppdaterad
Publicerad

Korruption i statlig tjänst är relativt ovanligt. Och jämfört med andra länder förmodligen mer sällsynt, enligt mutexperten Thorsten Cars.

Om toppcheferna i Statens fastighetsverket bedöms skyldiga är det förmodligen fängelse som väntar. Så grov får man nog anse att korruptionen är i det här fallet, enligt Cars som tidigare bland annat varit ordförande i Institutet mot mutor.

Det är än så länge oklart hur mycket pengar det rör sig om.

”Ingen bagatell”

– Men att generaldirektören fått sparken, då är det ingen bagatell. . . Om det rör sig om hundratusentals kronor är det allvarligt, säger Thorsten Cars.

Som det ser ut i det här läget, att generaldirektören har underlåtit att ingripa fast han har haft information, är också synnerligen allvarligt, enligt Cars.

Staten relativt förskonad

Men hur vanlig sådan här typ av korruption är vågar han inte ha någon direkt uppfattning om, mer än att det är ”mindre vanligt i statlig tjänst än i kommunala och privata sammanhang”.

Han vågar inte heller påstå att den här typen av korruption har ökat, även om det i rapporteringen ibland kan framstå som så. Men jämfört med andra länder är Sverige relativt förskonat från mutor och annan korruption.

– Den bilden tror jag på det hela taget är riktig, säger Cars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet