Expert på EU-rätt: Systembolagets ställning hotas

Uppdaterad
Publicerad

Rapport fortsätter sin granskning av Systembolaget, där flera leverantörer nu anklagar bolaget för riggade upphandlingar. En av Sveriges ledande EU-experter säger att detta kan hota Systembolagets existens.

Som Rapport tidigare avslöjat sade Systembolagets inköpschef upp sig och började arbeta för Vingruppen i Norden AB kort efter det att företaget vunnit en stor upphandling med lådvinerna Ricasoli och Torus. Och hon är inget undantag – de fyra senaste åren har ytterligare minst tre personer från Systembolagets inköpsavdelning gjort samma sak.

Flera leverantörer inom vinbranschen i Sverige anser att Systembolaget använder sig av en riggad upphandling. Att beställningarna skrivs på ett sådant sätt att man väljer ut vissa viner eller sorterar bort andra. Och som exempel nämner man hur inköpet av just Ricasoli gick till. I offertförfrågan skrev Systembolaget att producenten måste finnas omnämnd i en italiensk vinguide, Gambero Rosso.

-Det finns ingen rimlig anledning att fråga efter ett vin som står i en italiensk vinbok. Det finns ingen anledning att göra det om man inte vill välja ut ett specifikt vin tack vare det, säger en anonym källa.

Blivit vanligare

Men Systembolaget försvarar sig:

-Jag tycker att våra kunder kan kräva att på svenska marknaden ska det också finnas sådana produkter som omnämns i världspressen och som finns inom den internationella vinhandeln, säger Barbro Ström, inköpsdirektör på Systembolaget.

Men enligt Rapports källor har det blivit allt vanligare de senaste åren att Systembolaget skriver skräddarsydda offertförfrågningar.

”Strider mot EU-rätten”

Rapport har låtit en advokat som dessutom är docent i EU-rätt granska några av de omdiskuterade offertförfrågningarna, och hans slutsats är klar:

-Det man gör är att man försöker kringgå kraven på märkesneutralitet genom att man väljer ett vin och så försöker man utforma kraven så att det är det här vinet som kvalar in. Det påminner om en riggad upphandling helt enkelt, säger advokat Ola Wiklund.

Därmed undermineras en av grundpelarna för Systembolagets existens. För i Systembolagets egen policy står det att märkesneutralitet och ickediskriminering ”är en grundläggande förutsättning för att Systembolagets monopol på detaljhandel med alkolholdrycker ska få finnas kvar i sin nuvarande form.”

-Det innebär att Systembolaget rättsligt strider mot EU-rätten.

Då lär man inte kunna ha kvar Systembolaget som det ser ut nu, säger Ola Wiklund.

Reporter: Jan Nylander

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.