Experten: Så kan Sverige halvera drunkningsolyckorna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör ha som mål att på fem år halvera antalet som dör i drunkningar – det menar Andreas Claesson, ordförande i Rådet för hjärt- och lungräddning.

– Det är en mycket realistiskt målsättning och märkligt att vi inte redan har en strategi för det, säger han.

Bara i helgen har minst fem personer avlidit efter drunkningsolyckor i Sverige och varje år omkommer cirka 220 personer i drunkningar.

Den 25 juli, samma dag som flera drunkningslarm inkommit, är det internationella dagen för att förhindra drunkning. Flera svenska experter menar att antalet som drunknar, genom flera konkreta åtgärder, kan halveras.

Andreas Claesson lyfter på DN Debatt  i dag tillsammans med representanter från bland annat Svenska livräddningssällskapet och Sjöräddningssällskapet fram tre huvudförslag.

– Vi behöver en handlingsplan och konkreta mätbara mål som vi följer upp för att se att det går åt rätt håll. Det går att förebygga drunkningar, men i dag gör vi inte det. Vi kommer tyvärr att fortsätta att ha döda i sommar och nästa sommar om vi inte tar tag i det nu, säger Andreas Claesson.

Vill se nationell plan

Ett förslag är att inrätta ett nationellt centrum för drunkningsprevention, som samlar data för att följa upp drunkningsolyckor och ge underlag för forskning. En annan åtgärd de efterlyser är en nationell strategi som ger möjlighet till en vision för ett Sverige utan drunkningar.

Den tredje åtgärden som föreslås är att tillgängliggöra data till alla olika aktörer som jobbar för att främja, förebygga och avhjälpa inom fältet vattensäkerhet.

Hör i klippet ovan Andreas Claesson om hur Sverige kan minska drunkningsolyckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.