Henrik Belfrage, professor i kriminologi Foto: SVT

Expert: Våldsutsatta kvinnor blir traumatiserade för livet

Uppdaterad
Publicerad

Såren läker långsamt för de kvinnor som blivit utsatta för våld i en nära relation och ärren bleknar kanske aldrig, även om partnern döms för brotten. För de kvinnor som måste leva med skyddade personuppgifter är konsekvenserna särskilt kännbara. Några måste till och med flytta utomlands för att få leva i fred.

– En kvinna som tvingas uppleva en sådan här relation blir traumatiserad för livet, säger Henrik Belfrage professor i kriminologi, i SVT-dokumentären ”En våldsam kärlek” som skildrar mäns våld mot kvinnor. 

Förutom det känslomässiga traumat och rädsla för fortsatt våld vittnar många våldsutsatta kvinnor om att de hamnar i ett ”myndighetskaos” när de lämnar relationen.

Det kan handla om att olika myndigheter har svårt att samarbeta eller fattar beslut som går på tvärs. 

– Det händer till exempel att polisen och socialtjänsten gör olika riskbedömningar. Det innebär att en kvinna som, enligt polisen, har behov av ett skyddat boende inte beviljas det av socialtjänsten om socialtjänsten inte anser att hotbilden mot kvinnan är lika hög som polisen bedömer att den är. Det berättar Heléne Carlsson, verksamhetsutvecklare Våld i nära relation på Brottsofferjouren Sverige.  

Bara att söka ett jobb är problematiskt

För kvinnor som måste leva med skyddad identitet blir konsekvenserna särskilt kännbara. Inte sällan måste de flytta från hemorten, säga upp sig från sitt jobb och kapa alla kontakter med släkt och vänner med en raserad ekonomi och isolering som följd. 

– Bara att söka ett nytt jobb kan vara problematiskt eftersom kvinnan, på grund av att hon har skyddade personuppgifter, inte kan visa upp något CV, säger Heléne Carlsson.  

Tufft att behöva möta många olika handläggare

Det är inte heller ovanligt att en våldsutsatt person som söker stöd hos Socialtjänsten måste träffa många olika handläggare på olika enheter. För den som har skyddade personuppgifter innebär det en ökad risk för att identiteten röjs. 

– Det kan handla om att uppåt sju-åtta personer känner till personens verkliga identitet berättar Heléne Carlsson som också poängterar hur tufft det är för en våldsutsatt person att behöva vända ut och in på sitt liv för varje ny handläggare hon träffar. 

Flytt utomlands yttersta konsekvensen

För några kvinnor räcker inte ens hemliga personuppgifter för att skydda dem från fortsatt våld.

– Det händer ju tyvärr att vi har förövare där det föreligger en stor hotbild och det finns risk för dödligt våld och då måste man flytta kvinnan, ibland utomlands och ibland väldigt långt bort säger Susanne Gosenius som är brottsoffer- och personsäkerhetssamordnare i polisregion Syd. 

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Visa

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Unizon är ett riksförbund som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. På hemsidan finns kontakt till jourer över hela landet. Det går även att få stöd via chatt.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

”Välj att sluta”

Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.

Rikskriscentrum – Sverige kriscentrum för män

En paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.

Brottsofferjourens nationella stödtelefon

Stöd på över 20 olika språk. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Ring: 116 006 eller mejla fraga@boj.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer