Foto: TT

Expert varnar: Antikköpet kan stödja IS

Uppdaterad
Publicerad

Handel med kulturföremål från bland annat Syrien och Irak har blivit en intäktskälla för terrorrörelsen IS. Nu vill ett antal myndigheter och organisationer öka medvetenheten inom antikhandeln – men också bland svenska konsumenter.

– Man kanske inte förstår vad man kan råka bli en del av, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet, Sveriges nationalkommission för FN-organet Unesco.

Islamiska statens (IS) omfattande förstörelse av kulturhistoriskt viktiga byggnader och föremål i exempelvis Palmyra i Syrien och Mosul i Irak har rönt stor uppmärksamhet och chockerat många.

– Det som är mindre känt är den illegala handeln med kulturföremål som följer av förstörelsen, och också i vissa fall driver förstörelsen, säger Djurberg.

Informationskampanj

Det vill Unescorådet, Riksantikvarieämbetet, Världskulturmuseerna och den svenska sektionen av ICOM, en internationell organisation för museer, ändra på. Nyligen inleddes en informationskampanj. Och i fredags deltog Mats Djurberg och andra från Unescorådet och Riksantikvarieämbetet i ett panelsamtal på Antikmässan i Älvjö, med rubriken ”Finansiera inte IS”.

– Vår tanke med att ha ett seminarium på Antikmässan var just att föra upp frågan om antikbranschens egen roll, men också att öka medvetenheten bland dem som är kunder till branschen.

Han uppmanar både handlare och konsumenter att vara ytterst försiktiga med att befatta sig med kulturföremål. När det gäller IS illegala handel handlar det främst om mindre föremål, som fresker, mynt och skrifttavlor.

– Man ska tänka på vilken situation man handlar i. Verkar det seriöst? Vad vet man egentligen? Man ska vara väldigt avvaktande med att köpa äldre föremål överhuvudtaget. Och ser man saker som är misstänkta så ska man ringa till polisen.

Handlas på nätet

De illegala föremålen kan dyka upp i fysiska antikbutiker, men framför allt bedrivs handeln på nätet. Svenskar kan också komma i kontakt med dem under resor.

– Även om man inte åker till Syrien och Irak så finns de ofta i närområdet, i länder som Turkiet eller Jordanien, som är stora turistländer och där man då – medvetet eller omedvetet – kan bli en del av IS näringskedja, säger Mats Djurberg.

Kulturskatter tros dock bara stå för en mindre del av IS intäkter, som enligt tidigare beräkningar i omvärlden i första hand baseras på smuggling av olja och donationer från sympatisörer.

Någon legal handel med kulturföremål från de berörda länderna förekommer inte – FN:s säkerhetsråd har i en resolution förbjudit all handel med konst och antikviteter från länderna.

I vilken utsträckning den här typen av föremål förekommer hos svenska antikhandlare är oklart.

– Det är väldigt svårt att säga. Jag vet att det har funnits, och att polisen har några fall. Men de är väldigt förtegna om det, säger Mats Djurberg.

Har ökat kraftigt

Illegala utgrävningar i Irak och Syrien, och handeln med stulna kulturföremål från länderna, har ökat kraftigt under de senaste årens blodiga konflikter.

Föremålen smugglas ut från länderna där de stulits. Ofta färdas de sedan en lång väg, där de passerar många mellanhänder. Inte sällan finns den slutliga köparen i Europa eller USA.

Sverige är, i ett internationellt perspektiv, en liten marknad för stulna kulturföremål.

Källa: Världskulturmuseerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.