”Överdödligheten är det bästa måttet just nu eftersom det internationellt sett är så stora problem med att klassificera dödsfall i covid-19. Därför blir det väldigt stora felaktigheter att jämföra bara den dödligheten. Tittar man på överdödligheten får vi också med dödsfall som är indirekt orsakade av covid-19, exempelvis trängseleffekter i vården”, säger Karin Modig. Foto: Emil Larsson/SVT

Experten: Därför är det vanskligt att jämföra överdödlighet mellan länder

Publicerad

Överdödligheten i Sverige har varit hög i jämförelse med andra länder under coronapandemin, visar siffror från det europeiska nätverket EuroMOMO. Epidemiolog Karin Modig varnar för att dra allt för stora växlar på siffrorna.

– Det är inte ointressant att jämföra länder men just nu är fokus kanske lite väl mycket på det, säger hon.

SVT Nyheters kartläggning visar att Sverige, under vissa veckor, haft en högre överdödlighet än andra länder i Europa. Vi har tittat på Z-värdet, som alltså är ett sätt att mäta den dödlighet som överskrider det normala. Har man ett Z-värde som är 0 är allt som vanligt medan allt över det indikerar en överdödlighet.

Karin Modig, docent i epidemiologi på Karolinska Institutet, höjer dock ett varningens finger:

Coronapandemin

– Z-värdet har kritiserats för att det är lite svårtolkat och för att det är svårt att göra jämförelsen mellan länder. Exempelvis får små länder med liten befolkning en underskattning av överdödligheten, säger hon och fortsätter:

– Med det sagt finns det andra studier och mått som visar att överdödligheten är större i exempelvis Spanien än Sverige, hittills.

Det finns de som varnar för att göra jämförelser mellan länder, vad säger du om det?

– När det gäller Z-värdet håller jag med om att det kan vara vanskligt, däremot tycker jag att det är intressant att jämföra exempelvis procentuell överdödlighet i olika åldersgrupper.

”Blir missvisande”

Enligt Karin Modig finns det flera saker man måste tänka på när man jämför överdödlighet mellan länder:

  • Olika länder har olika åldersstruktur
  • Olika länder har olika prevalens av riskfaktorer
  • Olika länder har drabbats av viruset vid olika tidpunkter

Karin Modig igen:

– Man plockar ut en vecka och jämför just den, och där ser man att Sverige har väldigt mycket högre överdödlighet. Men det blir missvisande, man måste titta på en längre period.

– Med det sagt, har man koll på de här parametrarna och jämför på ett bra sätt, är det förstås intressant att titta på överdödligheten eftersom det kan ge indikationer på vilka åtgärder som har varit effektiva och inte.

”Ska vara lite försiktig”

Överdödligheten är trots allt det bästa måttet, enligt Karin Modig. Anledningen är att man i andra länder än Sverige fortfarande har stora problem med vad som ska räknas som ett dödsfall i covid-19.

Enligt statistiken har vi inte någon överdödlighet just nu?

– Ja, men där ska man vara lite försiktig. Det kan mycket väl finnas kvar i vissa riskgrupper eller regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet