”Det är ett mönster vi ser om och om igen” – hör professorn Misse Wester om varför folk fortsätter ge sig ut på isarna. Foto: TT, SVT

Experten: Därför fortsätter folk gå ut på isarna

Publicerad

Trots flera olyckor och varningar fortsätter folk att ge sig ut på isarna i Sverige.

– Det här är vi lite förundrade över, säger Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Det snabba väderomslaget i Sverige har gjort många av landets isar blivit svaga på kort tid. Trots flera olyckor och varningar har folk ändå fortsatt att ge sig ut på isarna enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Misse Wester är professor vid avdelningen för riskhantering och samhällssäkerhet på Lunds universitet. Hon säger att det finns flera anledningar till varför olyckorna fortsätter.

– Man gör inte kopplingen mellan det som händer andra och det som händer en själv.

– I forskningen kan vi se att man överskattar risker för andra och underskattar den för sig själv. Det gäller oavsett vilken risk det handlar om, säger Misse Wester.

”Vi försöker nå ut”

Vid Svenska Livräddningssällskapet är man förvånad över att personer fortsätter ge sig ut på isarna.

– Vi försöker nå ut med råd och uppmaningar men trots det fortsätter folk ge sig ut på isen. Det här är vi lite förundrade över, säger säkerhetsansvarig Mikael Olausson.

Hör mer från experterna om varför och vilka som råkar ut för olyckor i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.