– Vi är i ett märkligt skede där unga vet mycket mer än de vuxna om ett väldigt stort ämne i vardagen. Foto: TT/Privat

Experten om nätmobbning: ”Det kommer bli värre innan det blir bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Många vuxna känner oro för vad deras barn råkar ut för på nätet, och att teknologiska barriärer tillåter barnet att mobbas online utan att föräldern själv får reda på det.

– Väldigt många vuxna är på Facebook, medan väldigt många unga är på väg därifrån. Hela tiden följer den vuxna populationen med, men barnen är snabbare, säger Johnny Lindqvist, expert på ungdomskommunikation.

Kik, WhatsApp, Snapchat – brist på kunskap om de bland barn och unga för tillfället mest populära sociala nätverken och apparna är en källa till oro bland många föräldrar. Detta bekräftas av Johnny Lindqvist, som arbetat på stiftelsen Friends, på Surfa Lugnt och föreläser om barn och integritet på nätet.

– Man har varit bra på att kommunicera till barn, föräldrar och pedagoger vad unga gör på nätet. Ganska bra på att kommunicera vad man inte ska göra, vad som är farligt. Men allt däremellan har man släppt. Som hur du är en bra människa på nätet, vilka är dina rättigheter, vilka är dina skyldigheter, säger han till SVT Nyheter.

Vuxna hänger inte med

Han bekräftar också att föräldrar har svårt att hänga med, och i många fall fortfarande har dålig koll på det digitala landskapet.

– Väldigt många vuxna är på Facebook, medan väldigt många unga är på väg därifrån. En flytt börjar från Instagram till Snapchat, och hela tiden följer den vuxna populationen med, men barnen är snabbare. Vi är i ett märkligt skede där unga vet mycket mer än de vuxna om en väldigt stort ämne i vardagen.

Ingen app är ”farligare” än någon annan

Sedan påpekar han att ingen plattform nödvändigtvis är ”farligare”, och mer benägen att frammana mobbningsbeteende hos dess användare, utan att alla arenor där stora mängder unga samlas – från skolgårdar till populära sociala nätverk – riskerar att få problem med mobbning. Därför ska man inte stirra sig blind på teknologin.

”De som är utsatta på nätet är även utsatta i skolan”

– Ställ frågan: Hur ska vi förebygga mobbning i skolan? Och svaret på den frågan är samma som svaret på hur vi förebygger nätmobbning. Ibland hamnar tekniken som ett lager emellan, så att man stirrar sig blind på ett visst plattformsbeende, i stället för grundproblematiken. Nästan alltid är de som är utsatta på nätet även utsatta i skolan, så man kan inte skilja de olika strategierna åt – det är samma barn som är utsatta, det är samma barn som utsätter. Det är inte en plattform som genererar mobbning.

”Stärk barnen, skräm dem inte”

Inför framtiden är han försiktigt optimistisk.

– Det kommer att bli bättre, men det kommer bli värre innan det blir bättre. Det kommer vara fler som anmäler, det kommer vara fler synliga fall. Förståelsen för nätmobbning kommer bli bättre. Därför är det så viktigt att stötta barnen redan nu, så de inte riskerar att känna otrygghet i en arena som kommer bli en stor del av resten av deras liv. Stärk barnen, skräm dem inte, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.