Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslandskännaren Mark Galeotti förklarar hur din spelkonsol kan hamna i ryska robotar. Foto: Mikhail Metzel/EPA/TT, Simon Krona/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Experten: Så utnyttjar Putin företag för att stjäla teknologi från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den spektakulära gryningsräden mot ett par i 60-årsåldern fick nog många svenskar att sätta kaffet i vrångstrupen. Enligt professor Mark Galeotti, en av världens ledande experter på Ryssland, följer misstankarna om grov olaglig underrättelseverksamhet ett välkänt mönster där till synes vanliga företag används för att komma över försvarshemligheter och teknologi.

Ett desperat drag som bara försenar det oundvikliga misslyckandet för den ryska försvarsindustrin.

Så beskriver Mark Galeotti, en av världens ledande experter på rysk underrättelsetjänst, Rysslands omfattande försök att komma över västerländsk teknologi.

Enligt hans bedömning är det precis detta det ryska par, som nyligen greps misstänkta för olaglig underrättelseverksamhet, troligtvis har ägnat sig åt om de är skyldiga till anklagelserna.

Paret är ännu inte åtalade – och de nekar till brott – men fallet följer modus operandi för rysk underrättelseverksamhet, enligt Mark Galeotti.

– Det här är en påminnelse om hur långsiktigt ryssarna jobbar. De använder sig av sovande agenter som kan aktiveras först flera år efter att de har anlänt till landet, säger han och fortsätter:

– Detta är mycket dyrt och de flesta länder använder sig inte av den här metoden för att inhämta underrättelser, men det har blivit något av en rysk specialitet.

Därför skapar ryssarna nätverk

Som SVT Nyheter har kunnat berätta har paret i Stockholm kopplingar till en grupp ryska medborgare i USA som står åtalade för sanktionsbrott och penningtvätt genom ett avancerat upplägg med olika företag.

Mark Galeotti uppger att det är vanligt att rysk underrättelsetjänst använder sig av just företag för att spionera på andra länder. Ofta handlar det om företag som på ytan är helt legala, men som också används för olaglig teknikinhämtning.

Att ryska nätverk ofta arbetar internationellt beror på att det krävs mycket folk – infrastrukturen är lika avancerad som när det kommer till lagliga bolag.

– Du kan antingen försöka lura dina samarbetspartners och anställda eller så kan du skapa ett nätverk av agenter där alla vet att de tillhör en underrättelseoperation.

”Sverige har försvarsteknologi som Ryssland vill ha”

Mark Galeotti spår också att det här är något som kommer bli vanligare i framtiden.

– Redan innan 2014 och annekteringen av Krim befann sig rysk underrättelsetjänst i ett krigstillstånd och ett av deras viktigaste uppdrag är att skaffa fram teknologi.

– Den ryska staten kan använda sig av alla institutioner och företag genom att säga ”du behöver göra det här för moderlandet”. Man har också skapat hela nätverk av frontföretag. Inte minst i länder som Sverige.

Varför är Ryssland så intresserat av Sverige?

– Sverige har försvarsteknologi som Ryssland vill ha. Men svenska företag samarbetar också med försvarsindustrin i andra länder, som exempelvis när det kommer till NLAW (Robot 57, reds anm.) som byggs i Storbritannien men som utvecklades i samband med ett svenskt företag (Saab reds anm.).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet