Foto: CDC/ AP/ TT, Tomas Wagner, SVT

Experten: Så länge kan immunitet mot corona vara

Uppdaterad
Publicerad

En fråga världen just nu ställer sig är om den som smittats av coronaviruset blir immun eller inte – och inte minst, hur länge?

I videon beskriver Matti Sällberg, professor i immunologi, hur länge immunitet varar för de olika virussjukdomarna vattkoppor, svininfluensa, säsongsinfluensa och Hepatit C.  Det är fyra stycken välkända virus med helt olika egenskaper som forskare haft möjlighet att studera sedan en längre tid.  Men hur förhåller sig immuniteten för coronaviruset i jämförelse med de ovan nämnda virussjukdomar? 

– Vattkoppor kan man räkna med att bara få en gång i livet, men Hepatit C är det mest föränderliga viruset vi känner till. Nya coronaviruset hamnar nog någonstans mitt emellan, en immunitet på 2 månader, i bästa fall upp till 2 år. Säger Matti Sällberg, professor i immunologi till SVT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet