• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Experten: Så luras du av bedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare gör ett gediget arbete för att hitta sina offers svaga punkter. Det gör att det är svårt att säga vem som kan falla offer, menar psykiater Niklas Långström

– Man ska vara försiktig med att säga att det handlar om sköra eller svaga personer, i många fall är det ganska vanliga människor.

I Veckans brott berättar psykiater Niklas Långström om mekanismerna som bedragarna använder sig av när de ska lura sina offer. Han beskriver hur stegen kan se ut. 

– Man pendlar mellan vänskap och stöttning å ena sidan och irritation å andra sidan, säger han. 

Se mer i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet