”Vi ska ge robotar våra jobb”

Publicerad

– De närmaste 30 årens tekniska utveckling kommer att få oss att ifrågasätta människans uppgift på jorden. Det säger en av pionjärerna bakom amerikanska Wired, som i dag gästade Webbdagarna i Stockholm.

När mässan Webbdagarna i dag drog igång var ett av de stora namnen Kevin Kelly. Kelly var amerikanska tidsskriften Wireds magazines första chefredaktör och spelade en viktig roll under 1990-talets it-boom.

Och  ett av Kellys viktigaste budskapen är att vår vetskap om vad internet egentligen är, är betydligt mindre än vad vi förstår. Han spår att de kommande 20 åren kommer att förändra internets utformning mer än vad de senaste 20 åren har gjort.

– Det positiva är att ni inte är sena. Vi är bara i början av början, sade Kelly.

Kelly talar om flera olika omvälvningar för internet i framtiden. Bland annat en förändrad syn på ägarskap och hur vi kommer att komma åt saker i molnet istället för på vår egen hårddisk.

– I framtiden behöver vi inte äga saker längre, vi kommer inte ens vilja äga saker längre. Jag kommer inte behöva spara ned saker eller göra säkerhetskopieringar.

Han pratade bland annat om selftracking som en av de stora omvälvningarna. Kelly tror att vi i framtiden kommer lämna så många spår av vad vi har gjort och var vi har varit att internet kommer kunna hjälpa oss minnas.

– I framtiden kommer du att kunna googla ditt liv, på så sätt kommer internet hjälpa oss att minnas.

”Bilarna kommer bli våra kontor”

Kelly menar att våra tekniska redskap i framtiden kommer att kunna göra sig själva smartare.

– Vi pratar om förarlösa bilar, de är redan här. De kommer inte bara att kunna köra, de kommer att använda information från bland annat street view och göra sig smartare.

Kelly tror att våra bilar kommer att användas till annat än i dag.

– Våra bilar kommer att bli våra kontor. För när vi inte längre behöver köra, vad ska vi göra under tiden i bilen?

Identitetskris i 30 år

Den kommande teknogin kommer att bli smärtsam för människan när robotar tar över allt fler av våra arbetsuppgifter.

– Vi kommer att ha en identitetskris i 30 år framåt. Utvecklingen kommer att få oss att ifrågasätta människans uppgift, varför vi är här och så vidare, sade Kelly.

Kommer vi att ha en annan syn på människan?

– Vi är annorlunda varelser nu än för 1.000 år sedan och vi är i ständig förändring.

Men enligt Kelly ska vi inte arbeta emot utan omfamna den förändringen.

– Robotar kommer ta våra jobb. Och vi bör ge dem våra jobb. De kommer att ge mer jobb än de tar. Robotar ska först göra saker vi inte vill göra, sedan det vi inte tänkt på, sedan det någon aldrig någonsin tänkt på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer