Foto: SVT

Experten: Stor studie bakom nya råd

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande studie på omkring 1.500 barn som dött i plötslig spädbarnsdöd ligger bakom de nya rekommendationer som Socialstyrelsen nu kommit med.

Det berättade Göran Wennergren, professor i barnmedicin och överläkare, i vår chatt.

I många fall är råden inte helt nya, utan har funnits med i rekommendationerna tidigare, men har nu lyfts fram tidigare, framhåller Göran Wennergren också. Det är inte riktigt så som frustrerade föräldrar kan uppleva, att rekommendationerna ändras ”stup i kvarten”.

Göran Wennergren understryker också betydelsen av rådet att barnen helst bör sova i sin egen säng. Om alla barn under tre månader gjorde det skulle antalet fall av plötslig spädbarnsdöd kunna minska med en fjärdedel, enligt teoretiska beräkningar.

Samtidigt betonar han att det alltid finns en biologisk faktor som man aldrig helt kommer åt, och att det finns barn som drabbats av plötslig spädbarnsdöd fast föräldrarna följt alla rekommendationer.

Risken är störst i åldern mellan 1 och 3 månader. Efter 6 månader är plötslig spädbarnsdöd mycket ovanlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer