Experten: Stora företag bakom värdeökning för Bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan rådde en stor hype kring Bitcoin. I måndags nådde priset på kryptovalutan en ny rekordnivå, men den här gången är det främst stora företag och investmentbolag som ligger bakom att priset har drivits upp, snarare än privata sparare, enligt Totte Löfström, vd för kryptovalutebörsen Trijo.

I förlängningen kan det ökade värdet för Bitcoin leda till att fler privatsparare intresserar sig för kryptovalutor, enligt Totte Löfström.

– När priset går upp tenderar det att starta något som kallas för en feedback loop. När priset går upp rapporterar media om kryptovalutor, vilket gör att fler får upp ögonen för det. När fler får upp ögonen för det drivs priset upp ytterligare. Det var det vi såg framförallt 2017, att det drevs upp av vanliga personer som såg Bitcoin som en bra investering, säger Totte Löfström.

Totte Löfström säger att han ser ett ökat intresse för Bitcoin bland svenskar.

– Det går definitivt upp. Däremot ser vi inte riktigt samma nivåer av intresse nu som vi såg 2017, när priset även då gick upp aggressivt.

Ökat intresse

Hos Nordnet märker man av ett ökat intresse för kryptovalutor, då antalet affärer i börshandlade produkter som speglar kursutvecklingen i Bitcoin och andra kryptovalutor har ökat med 474 procent hos Nordnet under november, jämfört med i oktober.

Det handlar då om börsnoterade produkter som har Bitcoin eller andra kryptovalutor som underliggande tillgång, inte direkta köp i exempelvis Bitcoin.

– Det är stora ökningar, oavsett om man tittar på antalet kunder som vill handla med instrumenten som har krypto som underliggande, eller om man tittar på sparkapital eller omsättning. Samtidigt kan det inte jämföras med den otroliga hypen 2017-2018, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

”Insatta och engagerade”

Hon framhåller dock att de börshandlade produkterna inte är till för nybörjare.

– Vi ser en stor ökning av intresset, men det handlar om en grupp investerare som är väldigt insatta och engagerade. De är inte för de allra flesta vanliga sparare, utan komplicerade investeringsprodukter och man måste vara insatt för att få handla med dem över huvud taget. Så det är ingenting för gemene man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.