Expertens nät-tips till alla föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Helena Meyer från Fryshuset och Surfa Lugnt ger sina tips till föräldrar med barn som är aktiva på nätet.

– Mina bästa tips till oroliga föräldrar är för det första att prata med barnen. Precis som man pratar om allt annat så är det även viktigt att prata om vad de gör på internet, säger Helena Meyer.

Hjälp andras barn

Hon vill även uppmana föräldrar att prata med de kompisar som barnet har i sin närhet.

Nätpedofilen

– Alla har inte egna föräldrar som bryr sig tillräckligt, så om du kan göra en insats även för andra barn i ditt barns närhet så kommer det att löna sig även för ditt barn.

Be ditt barn om råd

För att få en inblick i barnens nätvanor så tycker Helena att man som förälder bör be barnen att visa hur saker och ting går till på nätet, exempelvis hur Facebook och Twitter fungerar.

– Sen behöver man ju inte bli kompis med sina barn på de här sajterna, men man kan be dem att visa. Då ser man hur de själva använder sajterna. Men det är viktigt att man då inte sitter och somnar vid datorn när de håller på att visa, då blir det sista gången de erbjuder sig, säger hon.

Var inte rädd för internet

Helena Meyer vill uppmana oroliga föräldrar att inte vara rädda för internet och alla sajter som man inte känner till.

– Nätet är inte farligt, men det är viktigt att vi tar hand om varandra, och att vi lär de unga att känna efter och lära sig vad som känns bra för just dem, säger hon.

Håll utkik efter varningssignaler

Om ens barn börjar visa tecken på att dra sig tillbaka, blir aggressiva, lättretliga eller när deras beteende börjar avvika från det normala så kan det vara ett tecken på att något är på tok som kan härledas till internet.

– När barnen exempelvis börjar dra sig undan, inte vill träffa sina vänner längre, eller när vännerna slutar höra av sig, då kan det ju handla om kränkningar både i skolan eller på nätet.

Få barnet att känna egenvärde

Helena Meyer tycker att nyckeln till att undvika faror på nätet är arbeta förebyggande med sina barn. Hon menar att det ofta är betydligt svårare att fånga upp problemen när de väl börjat hända.

– Lär ditt barn att de har rätt att säga nej. Att hon/han har ett värde som person och att de aldrig är skyldiga att göra något de inte vill, även om det skulle visa sig att personen som ber dem om något har satt in 100 kronor på deras konto.

Helena Meyer från Fryshuset i Stockholm är expert på ungas nätvanor och har stor erfarenhet av att samtala med unga i olika forum på internet. Hon är en av experterna på ”Surfa Lugnt” som bland annat arbetar för att ge vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på nätet, som till exempel mobbning och integritetsfrågor. Läs hennes chatt med läsarna från torsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen

Mer i ämnet