Kriminologen Christoffer Carlsson, som studerat SIS-vården, är skeptisk till förslaget om ungdomsfängelser. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, SVT

Kriminolog: ”Ungdomsfängelser togs bort för att de inte fungerade”

Uppdaterad
Publicerad

Inrätta särskilda ungdomsfängelser för de grövsta ungdomsbrottslingarna. Det föreslår den politiska oppositionen.

- Dålig idé, vi tog bort ungdomsfängelser för att de inte fungerade, säger Christoffer Carlsson, kriminolog.

I nuläget finns en rad förslag som syftar till att bryta de kriminella gängens utstuderade utnyttjande av barn och ungdomar för att begå grova brott.  

Bland annat vill regeringen öka polisens rättigheter att kroppsvisitera barn under 15 år och se slopad straffrabatt för den mellan 18-21 år som återfaller i grov brottslighet.  

Veckans brott

Moderaterna föreslår dessutom alltså att kriminalvården skulle ta över när ungdomar ska avtjäna straff för de grövsta brotten.

”Enhet de inte kan rymma från”

– Det finns gott om exempel på personer som begått allvarliga rån, misshandel och till och med mord. Jag tycker de ska sitta på någon form av ungdomsfängelse, en särskild enhet för minderåriga som de inte kan rymma ifrån och där de heller inte träffar 14-15-åringar, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Förslaget har stöd av en majoritet av riksdagspartierna.

I dag döms 15-17-åringar, och i vissa fall även något äldre personer, till så kallad sluten ungdomsvård om de fälls för de grövsta brotten som till exempel mord, våldtäkt och grovt narkotikabrott. Sluten ungdomsvård avtjänas på så kallade SIS-hem som drivs av Statens institutionsstyrelse.

På SIS-hemmen finns även ungdomar med stort vårdbehov på grund av till exempel självskadebeteende.  

– Jag tycker det är jättekonstigt att man ska blanda de här kategorierna som man gör i dag, säger Johan Forssell.

Efter uppmärksammade rymningar och andra säkerhetsproblem som att personal utsatts för hot och våld, pågår just nu ett arbete för att göra SIS-hemmen säkrare och att avskilja de ungdomar som dömts för brott från de övriga. Regeringen har även tillsatt en utredning som ska vara klar i slutet av 2022. 

”Onödigt förslag”

Men kriminologen Christoffer Carlsson, som studerat SIS-vården, är skeptisk:

- Det är ett onödigt förslag. Vi tog bort ungdomsfängelser för att de inte fungerade. SIS fungerar inte jättebra heller men de har arbetat med detta i 20 år. Det finns en rad förslag och åtgärder nu som gör att det kan fungera bättre, säger han.

– SIS har skola och specialistkompetens för att behandla dessa personer.

Hårdare tag mot ungdomskriminella diskuteras i Veckans brott i SVT 1 kl 21.30 och programmet finns även på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet