Foto: TT

Experter osäkra på spår i havsbotten

Uppdaterad
Publicerad

Flera ubåts- och säkerhetsexperter är osäkra på om det nya beviset som försvaret lagt fram verkligen klargör att det handlar om ubåt som kränkte svenskt vatten i oktober.

– Jag är nästan helt säker på att det som syns på bilden inte har gjorts av en ubåt, säger Norman Polmar, amerikansk författare och marin-, flyg- och underrättelseexpert

Han har bidragit med sin kunskap till flera amerikanska regeringar. Han ifrågasätter inte att det finns rysk närvaro i Östersjön.

– Det är ingen fråga om att Ryssland finns i området, men spåren som syns i botten av havet är så vitt jag vet inte gjorda av en ubåt.

Han säger att han inte kan ge mer information utan att veta om djupet i vattnet och var bilden är tagen. Till slut drar han till med en gissning.

– Men om det är mindre än 30 meters till ytan kan spåren ha gjorts av trålare.

Utesluter fiskebåt

Men att det svenska försvaret inte skulle känna igen spår från ett fiskebåt är något som ubåtsexperten Jan-Ove Jansson utesluter helt.

– Det där kan Försvaret.

Han är numera pensionerad, men ingick tidigare i marinens analysgrupp, var operativt ansvarig för kustflottans ubåtsjaktinsatser och underrättelsechef i kretsen kring ÖB. Nyligen kom han ut med en bok om ubåtsjakterna under 1980- och -90-talet.

– Jag kan bara göra bedömning att det här är ju inte är sådana bottenspår som vi hittade under 80- och 90-talet. Då handlade det om bandspår, alltså dubbelspår.

Han påpekar dock att det även då fanns ubåtsspår som såg olika ut.

Rysk expert inte övertygad

Men även en oberoende rysk expert som Svenska Dagbladet talat med tvivlar på att bilden som i dag släpptes verkligen klargör att det handlar om en miniubåt.

– Jag är inte övertygad om bevisen. Ubåtar sätter sig inte på sjöbotten annat än i en nödsituation. De är inte gjorda för att ligga på sjöbotten, säger Pavel Felgenhauer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet