Säkerhetsstyrka från Saudiarabien visas upp på parad i Mecka 2016. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Efter uppgifter om Khashoggis avrättning: Trycket ökar att införa restriktioner i vapenhandeln med Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Efter anklagelser om att Saudiarabien avrättat journalisten Jamal Khashoggi på landets konsulat i Turkiet ökar trycket på omvärlden att begränsa vapenexporten till Saudiarabien. Det säger experter vid både Utrikespolitiska institutet och fredsforskningsinstitutet Sipri.

Saudiarabien har tagit över Rysslands tidigare placering som världens tredje största militärmakt – om man enbart ser till ländernas militärutgifter 2017, enligt de senaste uppgifterna från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Och mellan 2013 och 2017 var Saudiarabien världens näst största vapenimportör, uppger Sipri.

Saudisk journalist död

Därför finns det stora ekonomiska och politiska intressen att fortsätta exportera vapen till Saudiarabien, uppger de experter som SVT Nyheter talat med.

– USA är den största leverantören. Det finns starka skäl för USA att behålla goda relationer med Saudiarabien, och det är troligt att det inte kommer påverkas så mycket, säger Pieter Wezeman, Sipris expert på internationell vapenhandel.

Saudiska stridsflygplan på den turkiska flygbasen Incirlik i februari 2016. Flygplanen är köpta av USA. Foto: AP

”Inte en prioritering”

Rouzbeh Parsi är chef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram. Han håller med om analysen av USA.

– Det här är inte en prioritering. Det har vi sett från Trump, säger han. 

Den amerikanska kongressen har varit högljudd i fallet Khashoggi, säger Parsi. Men det återstår att se vad det innebär egentligen.

– Det är en sak att de vill undersöka det här. Men det är en annan sak hur långt de vill gå. Vapenexporten genererar arbetstillfällen i USA, och i år är det mellanårsval i USA och därför kan ett eventuellt avståndstagande från Saudiarabien kompliceras ytterligare, säger Rouzbeh Pars.

”Ännu mer tryck”

Båda är överens om att vapenhandeln med Saudiarabien kan påverkas tydligare om det visar sig att uppgiften om Khashoggis avrättning är sann. Och trycket är hårdare på Europa än USA, menar båda experterna.

– Det blir ännu mer tryck på vissa länder i Europa: Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland. De länderna har fortsatt med att sälja vapen, säger Pieter Wezeman.

Sverige har ”stoppat” export

Fredsforskningsinsitutet Sipri säger att en eventuell konsekvens kan bli att fler länder kan komma att följa Sverige och begränsa exporten av krigsmateriel till Saudiarabien.

I princip har exporten upphört från Sverige från och med 2015 – bortsett från reservdelar till vapensystem som levererades mellan 2010 och 2014.

– Det kan bli så att Storbritannien blir mer restriktivt. I vissa länder kan det bli ett stopp som i Sverige. Kanske i Spanien, säger Pieter Wezeman.

Sant eller osant

Rouzbeh Parsi vid Utrikespolitiska institutet är något mer avvaktande till om Storbritannien kommer att begränsa vapenexporten till Saudiarabien.

– Både Storbritannien och Tyskland säljer vapen till Saudi. Storbritannien har varit en viktig leverantör av vapen till Saudi. Så den brittiska relationen är inte något man kommer att riskera i första skedet, säger Parsi.

I slutändan handlar det om huruvida anklagelserna om en avrättning visar sig sanna.

– Om konkreta bevis presenteras blir det svårare för företrädare från de här länderna att ignorera konsekvensen av det här för deras övriga relation till Saudiarabien. Kränkningar mot mänskliga rättigheter har skett länge i Saudi. Det här ingenting nytt, säger Rouzbeh Pars vid Utrikespolitiska institutet.

Faktaruta: Export/import av krigsmateriel till Saudiarabien

Svensk export:

Saab har sålt det flyburna övervakningsystemet Erieye (Global Eyes föregångare).

Beställningen gjordes 2010 och två flygplan levererades 2014. Kontraktet är värderat till 4,5 miljarder svenska kronor.

Saab har även sålt pansarvärnsroboten Bill.

Leveransen gjordes 2011 och 2012.  Kontraktet är värderat till 280 miljoner kronor.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) godkände följdleveranser till de båda vapensystemen mellan 2015 och 2017 till ett samlat värde av 22,9 miljoner kr.

2015 (14 miljoner)

2016 (1,9 miljoner)

2017 (7 miljoner)

Global export:

Saudiarabiens vapenimport ökade med 225 procent mellan 2013 och 2017 jämfört med 2008 till 2012.

2013 till 2017 kom 61 procent av Saudiarabiens vapenimport från USA.

Under samma period kom 23 procent av vapenimporten från Storbritannien.

Källa: Sipri/Isp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet