Sparekonomerna Frida Bratt och Joakim Bornold tycker att det var ett väntat besked att Volvo stoppar utdelningarna till aktieägarna. Foto: Lars Pehrson/Daniella backlund/SvD/TT

Experterna om Volvos besked: ”Handlar om sunt förnuft”

Publicerad
Var det väntat eller överraskande att Volvo väljer att stoppa aktieutdelningen? SVT Nyheter har pratat med två ekonomer om beskedet.
– Det handlar om sunt förnuft att inte dela ut pengarna, säger sparekonomen Frida Bratt.

Volvo väljer att slopa aktieutdelningen på årsstämman i juni. Sparekonomerna Frida Bratt och Joakim Bornold tycker att det var ett väntat besked.

– Jag tycker att det är ett vettigt beslut både ur ett större perspektiv men också ur Volvos egna perspektiv. I det här läget är det omöjligt att dela ut pengar med ena handen och ta emot krisstöd med den andra. Jag är också säker på att de svenska ägarna förstår beslutet och tycker det är okej. Däremot är jag inte lika säker på att de utländska är det, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och partners.

”Handlar om sunt förnuft”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet tänker i liknande banor.

– Det handlar om sunt förnuft att inte dela ut pengar och ta emot stöd från staten samtidigt, även om utdelningen avser föregående års vinster.

Kommer beskedet försent?

– Det har cirkulerat rykten och hunnit bli spekulationer vad beskedet egentligen ska bli. Många har nog väntat på ett besked men jag tror många aktieägare har förståelse för det här.

”Väldigt speciell situation”

Om Volvo hade gått den andra vägen och ändå delat ut pengarna tror experterna att de kunde ha skadat företaget.

– Även om man har möjlighet att dela ut så måste man räkna med den PR-mässiga förlust som det hade blivit i det här läget om man delat ut pengarna. Det hade blivit en omöjlig diskussion, säger Bratt.

Att coronapandemin har vänt upp och ner på mycket i världen har också gjort att historiska beslut som dagens från Volvo fattats menar Bornold.

– Det som är helt unikt är att man väljer att inte dela ut pengar fast att man har det. De tillfällen man inte delat ut tidigare så har man inte haft pengar. Men nu finns det mycket pengar och det är en väldigt speciell situation. Att välja att inte dela ut när kassan är proppfull, det har aldrig hänt förut och kommer nog heller aldrig att hända igen, säger Joakim Bornold.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer