Foto: Mikael Nilsson

Bombattentat har koppling till rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Två bilar demolerades och en person skadades lindrigt när handgranater uppges ha kastats mot en samlingslokal med över 50 personer i. – Folk var rädda och sprang omkring, säger ett vittne till SVT Nyheter.

Polis och ambulans larmades 02.20 till Norra Grängesbergsgatan i Malmö efter en kraftig explosion. Två bilar ska ha förstörts och en person fick föras till sjukhus lindriga skador efter en sprängattack mot en samlingslokal.

Firade i lokalen

Två män ska ha kommit på motorcykel och kastat handgranater mot lokalen men lyckades inte träffa något fönster. En 60-årig man som befann sig utanför lokalen fick föras till sjukhus med lindriga skador.

– Det känns illa, jag känner mig inte säker, säger vittnet Ghanam Admanei.

Polisen bekräftar att ett flertal människor fanns i lokalen.

– Folk var rädda och skrek och sprang omkring. Ingen visste vad som hänt. Alla var förskräckta, säger Ghanam Admanei.

Huset skakade

Grannar vittnar om att explosionen var så kraftig att huset skakade. Polisens bombskydd och kriminaltekniker var tidigt på plats och var klara med den tekniska undersökningen kvart i sex i morse.

– Vad den visar kan vi tidigast säga under dagen, säger Calle Persson, pressinformatör hos polisen.

Polisen vill ännu inte bekräfta att det är just en granat som har detonerat. Däremot bekräftar man skador på två bilar.

– Det rör sig om splitterskador, säger Calle Persson, som ännu inte vill spekulera i något motiv till attacken.

Ingen är ännu misstänkt för attacken. Enligt polisen finns det ingen känd hotbild mot samlingslokalen.

Koppling till rättegång

Enligt TT menar Malmös polismästare Stefan Sintéus att den senaste tidens våldsdåd i Malmö hör samman med Victoria Park-rättegången, där tre personer dömdes för inblandning i ett sprängdåd mot fastighetsbolaget på julafton förra året.

– Det som händer i Malmö nu är sannolikt fortfarande konsekvenser efter sprängningsrättegången. Men jag vill inte peka ut exakt vilka händelser som hör ihop med det, säger han till TT.

Rättelse: Tidigare uppgifter om att sprängdådet skulle kunnat ha varit riktat mot ett Ramadanfirande i lokalen stämmer inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.