Folkpartiets Jan Björklund, Kristdemokraternas Göran Hägglund, och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tillhör partier som kan få det ekonomiskt tufft med nyval. Foto: Claudio Bresciani/TT

Extra val tufft för små partier

Uppdaterad
Publicerad

Nyvalet blir en ”batalj utan dess like”, det säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson efter beskedet att Sverige ska hålla ett extra val 22 mars. Efter årets två valrörelser kan kostnaden av ytterligare ett val slå hårt mot de mindre partiernas ekonomi.

Nyvalet, eller extra val som det heter, innebär en ny valrörelse, nya kampanjer och nya kostnader. Årets två stora valrörelser grävde hål i fickorna hos de politiska partierna, och nu ska de återigen kraftsamla.

– Vanligtvis ackumulerar man ju medel under många år för att fylla kampanjkassorna till nästa val, men nu får man ett val på halsen när kampanjkassorna är tomma för många partier, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Decemberöverenskommelsen

Större partier har det lättare

De flesta små partierna har nu ett tufft utgångsläge eftersom de på grund av deras storlek får ett mindre partistöd. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Vänsterpartiet är riksdagens tre minsta partier och hamnade alla under sex procent i höstens val. De större partierna har det lättare ekonomiskt.

– Centerparitet har mycket pengar på banken och de stora partierna har medel för att driva kampanjer, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

När pengarna saknas är det framför allt en sak som kan ge ett framgångsrikt kampanjarbete tror han.  

– Gott om människor som kan bedriva kampanjerna, det kanske är ännu viktigare än att klistra upp affischer överallt.

”Batalj utan dess like”

Men det kan också bli en utmaning.

– Nu får de rycka ut igen, men många tar ut semester för att jobba med sådant och de kanske inte har några dagar kvar att ta ut.

Vad är det för valkampanjer vi kommer att få se nu?

– Det kommer bli en batalj utan dess like.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet