Extrakilon kan ge längre liv

Uppdaterad
Publicerad

Den som har ätit lite för mycket av julbordet kan nu trösta sig med att hälsan faktiskt kan gynnas om man har lite extra hull.

En amerikansk studie som publiceras i medicintidskriften JAMA där man gått igenom 97 studier med nära tre miljoner vuxna visar att överviktiga har mindre risk att dö i förtid än normalviktiga och kraftigt feta.

Enligt metastudien har överviktiga vuxna med ett kroppsmasseindex, alltså  BMI, på mellan 25 och 30, sex procent minskad risk att dö i förtid jämfört med normalviktiga.

I motsats till vad man kanske skulle ha väntat sig, har feta med ett BMI på mellan 30 till 35 ingen ökad risk att dö i förtid jämfört med normalviktiga. Även de hade snarare en viss hälsovinst.

Fetmaparadoxen

– Det här kallas fetmaparadoxen – det vill säga vi vet väldigt väl att de som är tjocka får högt blodtryck och diabetes och sämre blodfetter och alla möjliga sjukdomar, men när man är tjock, stabilt tjock, verkar det inte vara bra att gå ned i vikt. Det är till och med så att småfetma som man talar om här, ett BMI uppemot 30 som är på gränsen till att vara riktigt fet, snarast är bra, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin.

Han säger så här om vilka förklaringar som kan vara tänkbara:

– Det kan mycket väl vara så att är man lite äldre så bryter man armar och ben lättare än om man har lite ”stoppning” som skyddar. En sak som man spekulerar i just i den amerikanska sammanställningen är att vi kanske snålar med mediciner när folk är magra, så de inte får lika mycket och bra vård.

Några svagheter med studien är att BMI inte gör skillnad på muskler och fett och inte heller talar om var övervikten sitter på kroppen, om det till exempel handlar om den farliga  bukfetman.

– Något som man heller inte har tagit hänsyn till i alla de här studierna som man har sammanvägt är hur mycket vi rör oss. Vi vet ju med säkerhet att det är en mycket viktigare hälsofaktor, säger Mai–Lis Hellénius, professor i allmänmedicin.

Så det här är ingen tröst för oss som ätit för mycket på julbordet?

– Nej, fast dåligt samvete tycker jag inte att man ska ha, det är ju bara jul en gång och tar man några raska promenader så tror jag det ordnar sig, säger hon.

BMI, Body Mass Index eller kroppsmasseindex, anger relationen mellan vikt och längd. Det räknas fram genom att kroppsvikten (i kilo) divideras med kroppslängden (i meter) i kvadrat.

WHO, Världshälsoorganisationen, har satt upp följande gränsvärden för BMI:

  • Mindre än 18,5: Undervikt
  • 18,5 – 24,9: Normalvikt
  • 25,0 – 29,9: Övervikt
  • 30,0 – 34,9: Fetma grad 1
  • 35,0 – 39,9: Fetma grad 2
  • Mer än 40: Fetma grad 3

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.