Extravagnar kan ge utvidgad strejk

Uppdaterad
Publicerad
Uppgifter om att arbetsgivaren satt in extravagnar för att dämpa tågstrejkens effekter kan leda till att konflikten utvigdas.

Skånetrafiken har klargjort att det kommer inte att sättas in ersättningstrafik för Öresundstågen. Detta på grund av att man inte vill blanda sig i konflikten.

Däremot ska extravagnar ska enligt uppgift ha satts in på Krösatågen mellan Hässleholm och Växjö.

Kan leda till utvidgning

Rolf Sjöstrand, ombudsman för Seko Syd, är inte glad över att Krösatågen har satt in extravagnar för att underlätta för resenärerna under strejken.

– Det är positivt att resenärerna kommer fram, för det är inte resenärerna utan arbetsgivaren som ska drabbas av en konflikt. Men det är Veolia som sätter in Krösatågen, så det är klart att det är jävligt irriterande. De trappar upp konflikten mot oss, säger han.

Seko Syd fick höra om de extrainsatta vagnarna mellan Hässleholm och Växjö i går. Det kan leda till att Seko väljer att trappa upp strejken och varsla om strejk på fler tåg, säger Rolf Sjöstrand.

De tåg som kan komma att beröras av en eventuell upptrappning av strejken är Krösatågen syd, Krösatågen nord samt Kustpilen i Östergötland, enligt Rolf Sjöstrand.

Veolia: Ingen upptrappning

Från Veolias sida ser man inte extravagnarna på Krösatågen som en upptrappning i den pågående konflikten, utan en åtgärd som de har rätt att göra, enligt Klara Haage, pressansvarig vid Veolia transport:

– Öresundstågen står stilla, där har vi inte satt in någon ersättningstrafik.

Extravagnar på Krösatågen har Veolia satt in under dagen mellan Växjö och Hässleholm samt mellan Växjö och Alvesta, berättar hon.

– Vi ökar kapaciteten för att underlätta för resenärerna som redan är hårt prövade av strejken. Hittills har det varit en hundraprocentig ökning av kapaciteten på de här sträckorna.

– Det är Sekos beslut om de vill trappa upp strejken, men vi tycker det är tråkigt, säger hon.

Men kruxet, enligt Seko, är att sträckan Hässleholm-Växjö, där extravagnar sattes in, också ingår i Öresundstågens linjekarta. Per-Ola Fällman, branschansvarig ombudsman hos Seko, tror att ett eventuellt varsel kommer först senare i veckan.

Hos Seko ska man nu gå igenom uppgifterna om Krösatågens extravagnar och ta ställning till om det kan komma att bli en upptrappning av strejken, enligt Seko, Per-Ola Fällman. Besked om en eventuellt utökad strejk kommer sannolikt inte under dagen, utan kan dröja något, tror han.

Samtidigt gissar Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia, att parterna snart åter sitter i förhandlingar.

– Vi tror att innan veckan är slut kommer vi ha startat upp nya förhandlingar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet