Kyligt värre i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är ordentlig kyla på nätterna i Norrbotten. Väderstationen i Nikkaluokta noterade natten mot måndag säsongens kallaste temperatur – minus 39,8 grader.

– Men nu är kulmen nådd, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

I natt var det 39,8 minusgrader i Nikkaluokta. Det är rekord för säsongen.

– Nikkaluokta är ju känt för att vara kallt, men det finns även andra platser, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Natten mot måndag sjönk temperaturen lokalt till 36,2 minusgrader i Norrbotten.

– Men nu kommer det inte bli kallare, kulmen är nådd. I alla fall om man tittar på den kommande veckan, säger han.

Februarirekord

Men i Nikkaluokta är man van vid betydligt tuffare köldrekord än så. Så sent som för drygt ett år sedan slog Nikkaluokta köldrekord för säsongen med minus 41,3 grader. Och det är långt kvar till rekordet i Sverige.

– Februarirekordet är omkring 50 minusgrader. Men det här är rekord för säsongen.

Kyligt i södra Sverige

De låga temperaturerna håller sig dock inte enbart till norra Sverige.

– Värt att nämna är att det i södra Sverige kommer bli väldigt kallt. Minus 10 grader, vilket är säsongsrekord för det här området, säger Joel Mellin.

Snörekord i Moskva

Under lördagen och söndagen har det varit rekordmycket snö som kommit ner över Moskva. Enligt vissa är det över 50 år sedan det var så här mycket snö, vilket naturligtvis gett enorma problem i trafiken, meddelar SVT:s Rysslandkorrespondenten Bert Sundström i SVT:s Morgonstudion.

– Jag kom från Sibirien i helgen. När vi landade så var det en av få gånger i mitt liv som jag inte såg något alls ut genom fönsterrutan. Det var helt vitt, det var som att landa i filmjölk, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.