Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hennes källare är översvämmad

Uppdaterad
Publicerad

Det värsta är över i centrala Mariannelund. Men Ingrid Olofsgård källare är fortfarande översvämmad. Kaoset fortsätter längs med flera åar.

Mer regn väntas under natten – och vattenmassorna rör på sig. Allt vatten som finns i det hårt drabbade Mariannelund måste passera Hultsfred för att ta sig till ett större vattendrag.

I Hultsfred finns sjön Hulingen, som bromsar upp och sväljer en stor del av vattnet.

”Det var så overkligt”

Ingrid Olofsgård är en av de drabbade i centrala Mariannelund. Hon trodde inte det var sant när hennes källare svämmade över.

– Mest oroar jag mig över pannan och tvättmaskinen, säger hon.

Hon tittar ut över förödelsen där trädgårsmöblerna har flutit iväg och potatislandet är förstört. 

Värre på tisdag eller onsdag

Störst flöden är det i Brusaån och Silverån. Där rinner vattnet normalt med två kubikmeter per sekund. Nu forsar det fram i tjugo kubikmeter per sekund. SMHI gick på måndagen ut med en klass 3-varning för extremt höga flöden i området.

– Rent statistiskt är en klass 3-varning av den här typen något vi utfärdar var femtionde år, säger Bent Göransson, vakthavande hydrolog på SMHI.

I Silverån har vattennivån stigit med två meter över det normala. Vattennivån väntas fortsätta stiga och kaoset beräknas kulminera under tisdagen eller onsdagen. Värst drabbat är Mariannelund, Lönneberga och Hultsfred.

Totalt har räddningstjänsten 12 pumpar på plats i Hultsfred. 20 personer från Hemvärnet hjälper till att bygga skyddsvallen som på måndag förmiddag var 1200 meter lång. 

Fördämningar har brustit

Under morgonen brast en fördämning i Silverdalen och flera villor drabbades. Redan på söndagen brast fördämningar i Lönneberga. 

Enligt räddningstjänsten i Hultsfred ser det ut som om fler fördämningar vid Lönneberga kommer att spricka under tisdagen. Man har pumpat vatten ur flera fastigheter. Det man är rädd för är att människor ska komma till skada.

– Vi klarar det här, det ska gå. Moder Natur är hård just nu, säger Semmy Lingefjord, Hultsfreds Räddningstjänst.

I Ingatorp har räddningstjänsten pumpat ur cirka 50 fastigheter. Som mest var det en och en halv meter vatten. Även i Hultsfred har källarna till ett femtiotal fastigheter fått in vatten.

Prognos: Nytt oväder på väg in

Under tisdag kan Småland åter drabbas av åska med häftiga lokala skyfall. Den senaste prognosen tyder på runt tio millimeter regn. Även på onsdag kan det komma fem till tio millimeter.

– Det är ett nytt lågtryck med regn och åska från Danmark på väg in över Småland,  säger Helen Tronstad, meteorolog på SVT.

– Om det blir ännu mer regn blir det inte roligt här, säger Leif Wigren.

Drabbade tömmer sina hem

Överallt syns drabbade ortsbor som tömmer sina hem på vatten. 

– Men de flesta är väldigt uppgivna eftersom man vet att det bara har börjat, säger PO Wernersson, ställföreträdande räddningsledare, till SVT:s Smålandsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i juli

Mer i ämnet