SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand säger att det kan komma upp emot 30 millimter regn på vissa ställen i ett område från Västra Götaland och österut. Foto: Marcus Ericsson/TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stora lokala regnskurar under onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI flaggade för extremt mycket regn i vissa delar av landet under morgonen till onsdag. Det gällde främst områden från Västra Götaland tvärs över landet till Södermanland och Östergötland. Den extrema värme i Europa just nu ser ut att påverka nederbörden.
– Lokalt kan det fortfarande komma stora regnmängder i dag, säger SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand under onsdagsmorgonen

Runtom i Europa är det hett, vilket märks även här i Sverige. Det varma vädret kommer under natten till onsdagen att slås ihop med ett lågtryck vilket ser ut att ge en hel del regn i mellersta Sverige. SMHI meddelade under tisdagen att det fanns risk för stora mängder regn från väst till öst under onsdagsmorgonen.

– Det kommer att ligga ett ganska intensivt och omfattande regnområde från Västra Götaland och österut, säger SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

Under natten till onsdagen togs riskmeddelandet från SMHI dock bort och det kom inga extrema mängder med regn.

Risk för översvämning

Under onsdagsmorgonen och förmiddagen ser det ut att regna ännu mer intensivt. Lokalt kan det bli riktigt kraftiga regnskurar med upp till 30 millimeter regn.

– På sina håll kan det komma skyfallsliknande regn och då finns det risk för översvämningar när det kommer så mycket regn på så kort tid, säger Mikael Sjöstrand.

Sjöstrand säger även att det kan bli mycket kraftigt regn i Kalmar län och Blekinge under onsdagseftermiddagen och kvällen.

Värmen hänger kvar

När regnet öser ner från väst till öst ser vädret ut att hålla sig varmt, framför allt i Skåne, Blekinge och delar av Halland, säger Sjöstrand. Längs med kusterna kan solen visa sig. I annat fall blir det växlande molnighet och någon regnskur. Temperaturerna i söder kan bli upp emot 30 grader. I norr är det kallare.

– Upp över Norrland är det framför allt växlande molnighet. I kustlandskapet kan det komma någon regnskur också, dock inte alls lika kraftig, säger Mikael Sjöstrand.

I fjällområdena i nordvästra Norrland finns det goda chanser för sol. Temperaturen håller sig mellan 10 och 20 grader, från längst i norr till södra Norrland och Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer