Få döms efter ny lag mot trafficking

Uppdaterad
Publicerad

Få personer döms för människohandel, trots en lagändring från 2010 som skulle öka möjligheterna till fler fällande domar för detta brott. Det visar en ny rapport från Åklagarmyndigheten.

I dag inleds rättegången vid Stockholms tingsrätt mot ett rumänskt par som misstänks för människohandel. De ska ha tvingat ett tiotal rumänska kvinnor att sälja sex till främst till män i Stockholm, men även i Göteborg och Oslo. Endast en av kvinnorna har valt att vittna.

– Vi har kunnat konstatera att den vanligast förekommande typen av människohandel, i det material som vi har undersökt, är människohandel för sexuella ändamål. I stor utsträckning har dock åtal i sådana mål istället kommit att bedömas som koppleri eller grovt koppleri, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Undersökningen som Åklagarmyndigheten gjort omfattar domar och ärenden från 2009 till sommaren 2012. Av de 49 personer som under den undersökta perioden åtalats för människohandel har bara 14 dömts för människohandel i sista instans medan 22 dömts för annan, anslutande brottslighet. 13 personer har friats helt.

Brottsoffren anses inte helt trovärdiga

Enligt Thomas Ahlstrand finns det särskilt två anledningar till att just åtal för människohandel blir ogillade i högre utsträckning. Det handlar dels om att domstolarna ifrågasätter graden av kontroll som den åtalade haft över brottsoffret, dels att domstolarna inte bedömer brottsoffren som helt trovärdiga.

– Deras berättelser hänger inte alltid ihop och är inte alltid konsekventa eftersom det handlar om fattiga, osäkra, rädda och ofta unga kvinnor utan utbildning och utan trygg position i samhället, och som lever med risken att skadas eller dödas av dömda gärningsmän eller att stötas ut av sina egna, säger Thomas Ahlstrand.

Förslag till åtgärder

Bland förslagen som lämnas i rapporten finns mer riktade spaningsinsatser som till exempel hemlig avlyssning, eftersom man inte kan utgå från att brottsoffer eller vittnen problemfritt kommer att berätta vad som hänt.  Det är också viktigt att både polis och åklagare på olika sätt försöker få en bra kontakt med den som utsatts för människohandeln så att den lämnar så fullständiga uppgifter som möjligt. Dessutom bör fler sexköpare åtalas, som samtidigt fungerar som ”vittnen” och som kan förstärka bilden av det inträffade .

– Genom den analys som skett kan vi nu gå vidare och utveckla metoder och arbetssätt. Rapporten ger ett bra underlag att gå vidare på för att nå målet, att öka lagföringen för människohandel, säger överåklagare Björn Blomqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.