Få fall av misshandel i nära relationer reds ut

Uppdaterad
Publicerad

Knappt två av tio anmälningar om misshandel i nära relation klaras upp. Trenden går åt helt fel håll, konstaterar stiftelsen Tryggare Sverige i en ny rapport

I en jämförbar rapport 2013 var stiftelsens slutsatser i princip desamma som nu: I snitt leder bara två av tio anmälningar om våld mot kvinnor till att en person binds till brottet, vanligtvis genom åtal.

– Det som har hänt på två år är att det snarare är ännu färre brott som personuppklaras, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare i Tryggare Sverige.

Varför?

-En del av problemet är att vi aldrig har definierat vilken förmåga som åklagare, polis och socialtjänst måste ha för att kunna utföra sina uppdrag när det gäller brott i nära relationer.

På onsdagen – internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor – presenterar stiftelsen rapporten i riksdagen. Magnus Lindgren betackar sig för reaktioner i form av floskler som ”mer utbildning”, ”bättre bemötande”, ”ännu mer samverkan” och ”ny lagstiftning”.

– Vi har en av de bästa lagstiftningarna i världen, men problemet är att politikerna, lagstiftarna, tror att jobbet är gjort. Politikerna har inte följt lagstiftningen och inte heller klarat ut vilken förmåga som polis, åklagare och socialtjänst måste ha.

– Det här är helt enkelt inte en prioriterad fråga.

  • Av sammanlagt runt 81 .000 anmälda misshandelsbrott i nära relationer 2010-2014 klarades cirka 14.500 upp i den meningen att en gärningsperson kunde knytas till brottet. Det motsvarar en så kallad personuppklaring på 18 procent.
  • De geografiska skillnaderna är stora. I Kronoberg var personuppklaringsprocenten under perioden 31 procent, medan den i Södermanland var 14 procent.

Källa: Stiftelsen Tryggare Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.