Foto: TT

Få flyktingar läste klart på SFI

Uppdaterad
Publicerad

Bara en tredjedel av de flyktingar som kom till Sverige 2007 har genomgått hela utbildningen Svenska för invandrare (SFI). De som läste klart SFI har klarat sig mycket bättre på arbetsmarknaden, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

13.624 flyktingar och anhöriginvandrare i åldern 18–57 år fick uppehållstillstånd i Sverige 2007. På uppdrag av DN har Statistiska centralbyrån (SCB) kontrollerat hur stor andel av dem som har deltagit i SFI-utbildningens olika kurser.

Granskningen visar att knappt tre av fyra, 73 procent, har fått godkänt på minst en av de fyra SFI-kurserna. Bara 33 procent, en tredjedel, har fullföljt hela utbildningen. Andelen är lägst för de flyktingar som bara har grundskola i bagaget från hemlandet. Av dessa har bara 20 procent fullföljt SFI, skriver DN.

Samtidigt visar granskningen att ju fler SFI-kurser som fullföljts, desto bättre går det för den personen på arbetsmarknaden. Allra tydligast är skillnaden för dem som bara har grundskoleutbildning från hemlandet. Men även för invandrare med eftergymnasial utbildning är det tydligt att språket har betydelse.

– På sikt verkar det som att de som tar sig igenom språkutbildningen klarar sig mycket bättre, säger Olof Åslund, generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer