Gör ditt eget insektshotell med en borr och en träbit, är experternas tips. Foto: TT

Få insektshotell i handeln passar för svenska bin

Publicerad

Insektshotell har blivit en populär detalj i många parker och trädgårdar. Men även om det finns många entusiaster som följer insekternas utveckling saknas vetenskapliga studier om på vilket sätt de påverkar bina och hur mycket de egentligen bidrar.

Insektshotell finns i många former, från massproducerade lådor för någon hundralapp till dyra observationslådor. Många väljer också att skapa och designa sina egna varianter. Men hur insektspopulationerna påverkas av att allmänheten sätter upp biholkar saknas det officiella studier om, enligt experterna på Artdatabanken vid SLU.

Många har observerat att insektshotell lätt blir ett smörgåsbord för hungriga fåglar om de kommer åt. Nyligen varnade en amerikansk biolog för att insektshotell är en sådan grogund för kvalster och parasiter att det bäst att avstå om man inte är beredd att rengöra dem varje säsong.

Inte värt att rengöra holkarna

Artur Larsson, expert på Artdatabanken, tycker att rädslan för att parasiter ska ta över dåligt konstruerade insektshotell är överdriven.  

– Jag vet att det finns de som håller på med det, och det finns särskilda små flaskborstar man kan använda. Men parasiterna stannar inte kvar, de sticker ut och letar nya byten. Och många arter vill gärna städa ur sina bon själva. Dessutom är parasiter en del av ett komplett ekosystem. Om man ser till insatsen det innebär att finlira med en liten borste så finns det mer effektiva saker man kan göra, tycker han.  

Artur Larssons rekommendation är att ta en träbit, borra egna hål och ställa den i ett soligt läge mot husväggen. Han tror att kommersiella holkar kan göra en viss nytta, men i allmänhet har de för stora hål för svenska förhållanden.  

– De blir inte bebyggda och då blir man besviken.

Ofta för stora hål

De mest tacksamma hotellgästerna i Sverige är rödmurarbin, som vill ha hål på 6-8 mm samt citron- och smalbin som vill flytta in i hål på 3-5 mm. Arter som gillar hål på 10 mm, vilket är vanligt i kommersiella holkar, finns bara på ett fåtal platser i Sverige. 

Karin Ahrné på Artdatabanken tror att de kommersiella holkarna framför allt är bra för att göra människor medvetna om binas behov. 

Det viktigaste som behöver göras för att gynna bina är att bevara och återskapa deras naturliga livsmiljöer som har försvunnit ur landskapet i och med ett intensifierat och mer storskaligt jordbruk. Bin och insekter behöver ofta olika resurser under livet, till exempel boplatser, bomaterial och blommande växter för att söka föda inom flygavstånd. Det är de stora sakerna, säger hon. 

Enkelt insektshotell som alltid får gäster

Visa
  • Ta en träbit
  • Borra hål på med diameter på mellan 3 och 8 mm
  • Djupa hål på över 10 cm är att föredra
  • Ställ biten i soligt läge men med ett visst regnskydd, till exempel mot en husvägg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer