Foto: SVT

Stöldligorna ska stoppas i tullen – men få kontroller i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att tullen ska bli bättre på att stoppa stöldgods på väg ut ur landet, men i sommar gjordes nästan inga kontroller alls av utgående trafik, det visar siffror som SVT tagit del av. I höst startar tullen ett pilotprojekt med kustbevakningen och polisen för att kunna hitta mer stöldgods.

Internationella stöldligor har fått stor uppmärksamhet det senaste året, och har blivit en politisk fråga. I Sverige tror man att den här typen av ligor ligger bakom runt hälften av alla bostadsinbrott och majoriteten av stölder av till exempel båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner.

Regeringen vill att Tullverket på sikt ska bli bättre på att stoppa stöldgods på väg ut ur landet, men det såg man inte mycket av i sommar.

Under månaderna maj till och med juli lade tullen 47.332 timmar på kontroller. Men man lade bara 234 timmar på utgående kontroller, det visar siffror SVT tagit del av. Mindre än 0,5 procent av tullens arbete riktades alltså mot eventuellt stöldgods som lämnar landet.

– Ja och det hänger ihop med att vi inte riktigt har det i vårt uppdrag nu. Inkommande skjutvapen och narkotika är vår högsta prioritet, och det är ju ytterst aktuellt med tanke på hur situationen ser ut idag med alla skjutningar, sprängningar som sker, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket i region syd.

Nytt uppdrag

Även om tullen skulle påträffa misstänkt stöldgods så har man idag inte rätt att beslagta det, eller att gripa den misstänkte gärningsmannen. Så om polis inte hinner fram innan båten går, så får personen och godset fortsätta resan.

Till hösten kommer man dock att inleda ett pilotprojekt där Tullverket, Kustbevakningen och Polisen ska samarbeta för att hitta mer stöldgods på väg ut ur landet. Regeringen har gett Polisen i uppdrag att bli bättre på att bekämpa internationella brottsnätverk, och att man tillsammans med tullen och Kustbevakningen ska bli bättre på att samarbeta mot stöldligor. Ett uppdrag som ska redovisas 14 februari 2020.

– Tullverket har väldigt fina och bra kontrollhallar och vi har personal som är väldigt duktig på att visitera. Kustbevakningen har sin kompetens när det gäller t.ex. det tunga flödet och polisen har till exempel rätt att ta beslut om husrannsakan i ett fordon för att eftersöka stöldgods, säger Martin Petersson.

Exakt när och var projektet genomförs får han inte berätta av operativa skäl, men det kommer att ske senare i höst. Inledningsvis är det en arbetsgrupp som ska fokusera på stöldgods, märker man att arbetet ger resultat så kan man snabbt tillsätta mer personal.

”Inte tillräckligt med personal”

Sedan tidigare ska tullen alltså prioritera narkotika och skjutvapen, frågan är om man hinner att också prioritera stöldgods på väg ut.

Vad hade ni behövt då?

– Framförallt hade vi behövt ändring i lagstiftningen, så att vi får lov att leta stöldgods. Sedan skulle vi behöva lite mer personal, för vi har inte tillräckligt med personal idag för att täcka det som kommer in i landet, säger Martin Petersson.

Så om ni letar mer efter stöldgods kanske ni inte hinner med narkotika och skjutvapen?

– Nej så blir det. Då måste vi omdisponera personal till att göra utgående kontroller istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.