Sverige har svårt att locka utländska experter. Arkivbild. Foto: TT

Få utländska experter söker sig till Sverige

Publicerad

Sverige har svårt att locka högutbildad arbetskraft och behovet av att få hit experter är akut. Det skriver två företrädare för Stockholms handelskammare på DN Debatt.

Lägre skatter på arbete, en friare arbetsmarknad och en fungerande bostadsmarknad kan lösa problemet, menar vd:n Maria Rankka och Charlotte Olsson, näringspolitisk expert vid handelskammaren.

Sverige ligger på åttonde plats sett till högutbildade migranter som kommit hit de senaste fem åren, med 496 personer per 100.000 invånare, enligt OECD:s statistik.

Rankka och Olsson har fyra förslag om hur Sverige ska klättra på listan. Byråkratin måste förenklas för arbetstillstånd och ett så kallat talangvisum som kan utfärdas till personer med examen på master- eller doktorsnivå ska införas. De vill också att ett talangcentrum etableras som en fysisk plats där talanger kan få hjälp i visumfrågor, samt göra att lättnaden på 25-procent lägre inkomstskatt för experter som rekryteras till Sverige förlängs från tre till minst fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer