”Vi arbetar för att lösa situationen så snart som vi kan.” Foto: TT/Twitter

Facebook och Instagram nere i delar av världen: ”Ingen överbelastningsattack”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan strax efter klockan 17 på onsdagen har Facebookanvändare i bland annat Sverige, USA, Tyskland och Storbritannien upplevt problem med sajten. Även Instagram uppges ha tekniska problem.

Enligt en driftstoppssajt är det många som upplever problem med att logga in eller att göra uppdateringar på sajten.

Liknande problem upplevs också av användare på Instagram. Problemen verkar kunna vara både på sajterna och på mobilapparna, och det är oklart vad problemen beror på och när de beräknas vara lösta.

”Vi är medvetna om att vissa just nu har problem med att komma in på Facebooks appar. Vi jobbar med att lösa problemet så fort som möjligt”, skriver företaget på Twitter.

Facebook dementerar attack-rykten

Några timmar efter att situationen blivit känd gick Facebook ut på sitt Twitterkonto och meddelade att de ännu inte löst problemet.

Orsaken till problemen har diskuterats i sociala medier, men Facebook själva dementerar att det ska röra sig om en DDoS-attack, även känt som en överbelastningsattack, som slagit ut sajterna och apparna.

”Vi är fokuserade på att lösa problemet så snart vi kan” återupprepar techjätten.

Under onsdagskvällen trendade hashtagen #FacebookDown på Twitter i bland annat Sverige. Många användare uttryckte stor irritation över att det tar lång tid att lösa störningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.