Här smygfotar nattåkarna två bulgariska pojkar. Foto: ETCVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Benåda apjäveln med ett skott”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras har bybor i Örebro län diskuterat bulgariska bärplockare i en hemlig Facebookgrupp. I gruppen kallas bärplockarna bland annat för kackerlackor och det har uttalats dödshot, uppger tidningen ETC.

Medborgargardet nattåkarna, som de kallar sig, har organiserat sig i den hemliga Facebookgruppen ”Vi som fått nog”, och hävdar att man jagar brottslingar, inte invandrare.

Men under ett par veckor har ETC Bergslagen haft insyn i gruppen, som endast släpper in godkända medlemmar, och kan nu avslöja att det postats hundratals smygtagna bilder och inlägg med information om var misstänkta personer befunnit sig.

Flera hot

I ett videoklipp som postats i gruppen, som tidningen tagit del av, jagas en bulgarisk man av en nattåkare på moped.

Enligt tidningen är det nästan uteslutande bulgariska bärplockare och personer med utländsk bakgrund som hängts ut. I gruppen talar man om personerna som kackerlackor, apor, råttor, svartingar och flera medlemmar postar även formella hot.

”Benåda apjäveln med ett skott istället för att utvisa...”, skriver en 24-årig man. ”Dags att skaffa bättre vapen än en yxa:) ju fler man tar ihjäl desto mer poäng får man.”, skriver en annan man. En kvinna i 50-års åldern skriver: ”Vill inte ens kommentera hur vidrig apjäveln är! Go home...”.

”Inte menat för utomstående”

Fredrik Heiser, som är talesperson för nattåkarna vill inte kommentera till SVT Nyheter, men säger till ETC att han försvarar sina inlägg där han liknar bulgarerna vid kackerlackor och gräshoppor med att bulgarerna ”förökar sig som gräshoppor.”.

När ETC frågar om han tycker att det är okej att använda sådana ord om andra människor svarar han:

–Ja, det tycker jag. Det är inte meningen att någon utomstående ska läsa det.

Han har själv skrivit att det ”Är dags för ett stort svampmoln över hela skiten” och att han ska ägna sig åt ”skyddsjakt på plattnackar”. Men det var enligt honom inte allvarligt menat.

–De som känner mig vet att jag aldrig skulle gör något sådant, säger han.

Olaglig grupp

Lokal polis har enligt ETC inte kunnat binda någon brottslighet till bärplockarna, förutom ett snatteri. Men i gruppen anklagas de för att ha trakasserat småflickor och för att ha stulit diesel och koppar.

Enligt Datainspektionen kan gruppen vara brottslig, eftersom publicerade personuppgifter i löpande text på internet inte får behandlas för förföljelse eller skandalisering. Men lokal polis kan inte agera förrän någon av de uthängda personerna lämnar in en anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer