Facket dåligt på jämställdhet. Foto: TT

Facken sämre på jämställdhet

Publicerad

Facken är sämre än ägarna på att nominera kvinnor till styrelserna, enligt en genomgång av 20 av börsens storbolag som Svenska Dagbladet gjort.

19 procent av fackens representanter i bolagsstyrelserna är kvinnor, jämfört med 25 procent som är direktörernas facit av samtliga stämmovalda styrelser.

Många av storbolagen har manligt dominerade lönelistor, styrelserna avspeglar sig i det, försvarar sig IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

– Men vi har ändå sagt i ett kongressbeslut att vi ska ha 30 procent kvinnor i alla beslutande organ. Och det ska vara genomfört senast 2017, säger han till SvD.

Volvo, Atlas Copco, Skanska, SKF, SCA och SSAB är alla exempel på bolag som saknar kvinnor på de förtroendevalda styrelseplatserna. Husqvarna och Ericsson är exempel på motsatsen, med fler fackliga kvinnor än män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer